Šandor Egereši novi predsednik Skupštine Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šandor Egereši novi predsednik Skupštine Vojvodine

NOVI SAD - Šandor Egereši (44) pravnik iz Bačke Topole, izabran je danas za novog predsednika Skupštine Vojvodine. Posle verifikacije svih 120 mandata, za Egerešija, kandidata Mađarske koalicije, glasalo je 89 poslanika skupštinske većine dok je protiv bilo 30 poslanika opozicije (SRS i D S S-NS).

Konstitutivnu sednicu novog saziva pokrajinskog parlamenta otvorio je najstariji poslanik Jovan Poguberović (78) iz poslaničke grupe SPS-PUPS.

Egereši je posle izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << položio zakletvu i na četiri jezika najavio da će raditi u interesu svih građana Vojvodine.

Obraćajući se poslanicima po izboru, Egereši je istakao da će raditi na očuvanju multikulturalnosti i multietničnosti Vojvodine.

"Istovremeno, trudiću se da Vojvodina kao najrazvijeniji deo Srbije još više ojača svoju regionalnu saradnju sa Evropom", rekao je Egereši.

Šef poslaničke grupe SRS-a Milorad Mirčić naglasio je da radikali nisu glasali za Egerešija "iz principijelnih razloga": "To ne znači da u budućem radu Skupštine Vojvodine nećemo podržati Egerešija. Iskreno se nadamo da njegov izbor nije rezultat raznoraznih uslovljavanja unutar koalicije „Za evropsku Vojvodinu", rekao je Mirčić.

Šef Poslaničke grupe DSS-NS Borko Ilić rekao je povodom izbora Egerešija da je u pitanju "čista stranačka trgovina".

"Izbor Egerešija je čista stranačka trgovina između DS-a i njegovih kalicionih partnera, kako na republičkom, tako i na nivou Beograda. Nažalost, toj trgovini pokrajinska skupština dala je sramotan doprinos" - naveo je Ilić.

Do izbora Šandora Egerešija Skupštinu Vojvodine vodio je Jovan Poguberović, najstariji poslanik, inače član PUPS-a.

Egereši je jedan od političara s najdužim parlamentarnim stažom ne samo u Vojvodini, već i Srbiji, pošto je čak šest puta pobeđivao na pokrajinskim izborima po većinskom sistemu u svom rodnom gradu.

Visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara je prvi predsednik pokrajinskog parlamenta mađarske nacionalnosti od uvođenja višestranačkog sistema, odnosno prvi kojeg je delegirala neka mađarska partija.

On, međutim, nije prvi Mađar na toj funkciji u nekadašnjem zdanju Dunavske banovine. U komunističkoj, odnosno socijalističkoj eri predsednici Skupštine Vojvodine bili su Vilmoš Molnar (1974-1982), Ištvan Rajčan (1994), Verona Adam-Bokroš (1989-1991), a kraće vreme, kao vršilac dužnosti, i Janoš Šreder (1989).

Posle Drugog svetskog rata bilo je ukupno 30 predsednika pokrajinskog parlamenta, a njihove fotografije su okačene na mermernom zidu hola Banske palate. Nedostaje jedino fotografija sada već bivšeg predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, a kao 31. biće ona s likom Egerešija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.