Vladajuća većina izglasala izmene Poslovnika

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća većina izglasala izmene Poslovnika

Glasovima vladajuće većine Skupština Srbije usvojila je danas izmene Poslovnika o radu parlamenta kojima je predviđeno po pet sati za raspravu o predlozima zakona, u načelu i pojedinostima, po dva minuta za obrazlaganje amandmana, kao i tri sata mesečno za pitanja vladi.

Za izmene je glasalo 127 poslanika vladajuće većine, koja je i predložila izmene sa ciljem da parlament efikasnije i brže radi na donošenju zakona. Protiv izmena Poslovnika glasao je samostalni poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vladan Batić, dok poslanici svih opozicionih stranaka nisu bili u sali.

Izmene će stupiti na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku". Novim rešenjima predviđeno je da se zakon u načelu i u pojedinostima razmatra po pet sati, tako da bi ta rasprava mogla da se obavi za dva dana. Parlament, kao i do sada, vreme rasprave može produžiti na po deset časova, ako proceni da je to potrebno.

Ukupno vreme rasprave u pojedinostima raspoređuje se na poslaničke grupe srazmerno broju narodnih poslanika. Svaki podnosilac amandmana ima dva minuta za njegovo obrazlaganje, umesto dosadašnjih 15, ali će predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa za raspravu u pojedinostima imati dodatno vreme od 15 minuta, koje ne ulazi u ukupno vreme rasprave.

Ukoliko je jedan amandman zajedno podnelo više poslanika pravo da obrazloži amandman u ime podnosilaca ima samo jedan od potpisanih narodnih poslanika i to u trajanju do dva minuta. Ukoliko više narodnih poslanika iz iste poslaničke grupe podnese amandmane koji su po svojoj sadržini istovetni, smatraće se da se radi o jednom amandmanu koji je podnelo više poslanika zajedno.

Predlagač zakona, odnosno ovlašćeni predstavnik predlagača zakona imaće, takođe, pravo da po svakom amandmanu govori do dva minuta. Jedna od novina odnosi se i na reklamiranje povrede poslovnika, tako što će poslanik na sednici moći samo jednom da ukaže na povredu, ako smatra da je predsedavajući u načinu vođenja sednice prekršio proceduru, ali neće moći ponovo da ukazuje na istu povredu. Obrazlaganje povrede poslovnika može trajati najviše dva minuta.

Ukoliko smatra da povreda nije učinjena, predsednik Skupštine, odnosno predsedavajući dužan je da da objašnjenje, a ukoliko smatra da je povreda učinjena, da je otkloni. Ako i posle objašnjenja poslanik smatra da je povreda učinjena, može zahtevati, da se parlament u danu za glasanje izjasni o tome.

Predsednik, odnosno predsedavajući poslaniku može izreći opomenu ili druge mere, ako zloupotrebljava pravo na reklamiranje poslovnika. Izmenama je predviđeno da poslanici, kada je reč o njihovom pravu na obaveštavanje, mogu da postavljaju pitanja premijeru i ministrima svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednci od 16 do 19 časova, kada će biti prekinut rad po dnevnom redu.

Za vreme vanrednog zasedanja, na sednici Skupštine mogu se postavljati poslanička pitanja u slučaju kada predlagač vanrednog zasedanja to predvidi u svom zahtevu. Predsednicima poslaničkih grupa ostavljena je mogućnost i da svakog utorka i četvrtka na početku rada mogu da postavljaju pitanja, ili pokrenu aktuelne teme koje nisu vezane za dnevni red u po jednom obraćanju, ne dužem od pet minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.