Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma- "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog promena Zakona o privrednim društvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019

Vlada Srbije, na inicijativu Kabineta predsednice vlade, utvrdila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima sa ciljem daljeg unapređenja poslovnog ambijenta...Svetska praksa ukazuje da je neophodno da se zaposleni u privrednim društvima stimulišu, kako bi što bolje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka

Izvor: B92, 13.Nov.2019

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je Predloge dva zakona sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu...Usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.