Propisani prekršaji za funkcionere koji koriste javne resurse za kampanju

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propisani prekršaji za funkcionere koji koriste javne resurse za kampanju

Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu, navedeno je u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.
Navodi se da se, pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

"Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma – 'javni resurs' pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave", piše u saopštenju.
Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.
U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.
"Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje od 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona", stoji u saopštenju.
Na inicijativu Kabineta predsednice vlade, utvrđen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima sa ciljem daljeg unapređenja poslovnog ambijenta.
Ističe se da svetska praksa ukazuje da je neophodno da se zaposleni u privrednim društvima stimulišu, kako bi što bolje obavljali svoje poslove, time što im se daje mogućnost da postanu članovi privrednog društva.
"Ovo se naročito odnosi na poseban vid stimulacije - davanje opcija za sticanje učešća u kapitalu privrednog društva po povlašćenoj ceni, čime se ujedno povećava i vrednost kapitala, kao i efikasnost rada zaposlenih", navela je Vlada.
Kaže se i da se taj način stimulacije pokazao kao delotvoran u industriji informacionih tehnologija, koje imaju veliki potencijal brzog rasta, kao i u ostalim segmentima privrede obuhvaćenim ovim zakonskim rešenjima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019

Vlada Srbije utvrdila je danas predlog izmene Zakona o sprečavanju korupcije kojim se uvodi zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka...U slučaju nepoštovanja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.