Izvor: Blic, 06.Okt.2016, 06:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIRUS OSTAVKI KOSI STRANKE Ovakvu konkurenciju bi svaka vlast poželela

Smene, ostavke, disciplinski postupci pa i napuštanja stranaka slika su partijskog života u Srbiji u prethodnih desetak dana.

Na ove događaje izgleda je imuna samo SNS gde se, bar javno, ništa ne dešava. Međutim, za razliku od njih, u DS, DSS ali i vladajućoj SPS "vlada haos".

“Otkaz” stranci i ostavke

Socijaliste je juče napustila dugogodišnja članica i predsednica Izvršnog odbora stranke Dijana Vukomanović, koja će ubuduće biti samostalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslanica.

Ona je jedna od petoro visokih funkcionera SPS koji su dobili “ukor pred isključenje” zbog „neposlušnosti i rada protiv interesa SPS-a”. Statutarna komisija SPS je i nju i njenu stranačku koleginicu Ivanu Petrović “opomenula” zbog tuče od pre nekoliko meseci. Osim njih dve, opomenu su dobili i Novica Tončev i Nenad Borovčanin, zbog njihovih stavova na Tviteru.

Ovo je bio razlog da Vukomanovićeva izađe iz stranke, dok su Borovčanin i Petrovićeva podneli ostavke na funkcije u Glavnom odboru stranke ali iz nje, bar za sada, nisu istupili.

DSS: Kolaboracija sa SNS

Ni u DSS nije ništa mirnije, a poslednje što se u ovoj stranci dogodilo jeste isključenje članice Predsedništva DSS Dragane Trifković koje se dogodilo juče.

- Zbog kontinuiranog, grubog kršenja statuta stranke, istupa u javnosti, iznošenja i širenja neistina kojima je zastupala stavove suprotne idejama i stavovima stranke, ugrožavajući na taj način sprovođenje njene politike Dragana Trifković, dosadašnji član Predsedništva, isključena je iz DSS - navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz DSS je tokom vikenda izašao i Marko Jakšić, član Predsedništva i Glavnog odbora ove stranke, a ostavku na mesto potpredsednika u DSS podneo je i Slaviša Ristić. Jakšić i Ristić su podneli ostavke zbog, kako su naveli, “kolaboracije sa Srpskom naprednom strankom”.

Potresi u DS očekivani

Završetak unutarstranačkih izbora u DS, očekivano nije prošao bez trzavica.

Po proglašenju rezultata, sada već stari šef Bojan Pajtić obavestio je javnost na svojoj Fejsbuk stranici da podnosi ostavku na mesto šefa poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Srbije ali, bar za sada, ne izlazi iz stranke.

Za razliku od njega, iz stranke su samo dan nakon tih izbora izašli dotadašnji direktor Amir Bislimi, sekretar DS Milan Popović i poslanica u vojvođanskoj Skupštini Jelena Beba Balašević.

Da se sastave, ili da nestanu

Ako je suditi po ovakvom ponašanju u strankama, aktuelni režim na čelu sa SNS ne mora previše da bude zabrinut da će imati konstruktivnu opoziciju, a ni jakog koalicionog partnera. Neće imati previše briga ni kada je reč o zajedničkom kandidatu opozicije za predsedničke izbore jer, ako ne mogu da se “sastave” u svojim redovima, šta će tek biti kada budu trebali da se dogovore oko tog kandidata.

Unutarstranačke podele nikada nisu bile veće, i samo će vreme pokazati da li su značile još veće usitnjavanje političke scene ili potpuni nestanak pojedinih partija sa nje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.