Izvor: B92, 23.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav, kompromis, jednakost...

Beograd -- U Beogradu održana rasprava o predlogu novog ustava, kritikovane neke odredbe, kao i politički razlozi za način usvajanja predloga

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić-Vodinelić smatra da predlog novog ustava "nije samo politički, već i nedopustiv pravni kompromis i rezultat kršenja principa pravne struke". "Novi ustav je kompromis sa nezdravim razumom", kaže ona. Prema njenim rečima, novi ustav nije rađen da bude najviši pravni akt, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već da posluži kao "instrument nekih političkih ciljeva".

Vesna Rakić-Vodinelić je rekla na tribini Pres kluba Medija centra i da je "ponižavajuće da predlog ustava sadrži toliko gramatičkih i pravopisnih grešaka".

Ona je ocenila da novi ustav više liči na Miloševićev ustav iz 1990. godine, nego na predloge koje su u poslednjih šest godina izradile razne organizacije i političke stranke. "Iz tih predloga nisu preuzeta najbolja rešenja, već ona o kojima su stranke uspele da se dogovore", naglasila je ona.

Izostala je opšta garancija prava na privatnost, koja postoji čak i u Miloševićevom ustavu, kao i zabrana diskriminacije u odnosu na boju kože, dodala je Vesna Rakić-Vodinelić.

"Princip jednakosti nije isti za sve"

Asistentkinja na beogradskom Pravnom fakultetu Svetislava Bulajić rekla je da princip jednakosti u predlogu novog ustava nije izveden na isti način za sve građane.

Odrednicom da je Srbija država srpskog naroda i ostalih građana, građani se ipak razdvajaju na građane prvog i drugog reda, rekla je ona.

Komentarišući organizaciju vlasti u novom ustavu, Bulajićeva je ocenila da je sve ostalo u okvirima starog ustava i da nije došlo do pomaka u parlamentarnom životu Srbije.

"Pozicija predsednika Srbije slabi, jer mu se umanjuju ovlašćenja u vanrednim okolnostima, dok pozicija premijera jača, pošto mu se daje istaknuto mesto u sistemu vlasti, a ministri sada odgovoraju samo njemu, a ne i Skupštini", objasnila je Bulajićeva.

Tadić: Ustav diskontinuiteta sa Miloševićem

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je veoma bitno da novi Ustav bude potvrđen na referendumu, jer predstavlja diskontinuitet sa ustavom bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

U razgovoru sa predstavnicima manjinskih nacionalnih saveta i lokalne samouprave u Subotici, Tadić je kazao da prethodni ustav Srbiju "u međunarodnom smislu čini nekredibilnom".

"U ustavno-pravnom smislu nismo se ogradili od Miloševićevog vremena i to čitava Evropa očekuje od nas", rekao je Tadić, kao i da poštuje stav manjina koje pragmatično sagledavaju zašto ustav treba usvojiti.

On je rekao i da će, u slučaju primedbi na novi ustav, taj dokument biti mnogo lakše promeniti nego prethodni.

Jovanović: Ustav potreban Tadiću zbog koalicije sa DSS

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je na tribini u Nišu da je novi ustav potreban predsedniku Srbije Borisu Tadiću zbog koalicije sa Demokratskom strankom Srbije.

Stranke koje su postigle konsenzus oko ustava "nemaju snage, pa moraju da ustav donesu u mraku", rekao je lider LDP-a dodajući da je "konsenzus zamena za koncentracionu vladu koju je Koštunica predlagao posle ubistva Zorana Đinđića".

Jovanović je kazao da će stranke koje se zalažu za bojkot referenduma imati kontrolore ispred glasačkih mesta i svoje rezultate slati Izbornoj komisiji.

"Kompromis zbog izbora"

Politikolog Zoran Lutovac je istakao da je kompromis o novom ustavu postignut tek sada, jer su se stekli uslovi za nove izbore. Ustav je u ovoj priči epizodista i dogovor o njemu je postignut onog trenutka kada je bilo jasno da će doći do izbora, ocenio je Lutovac.

Prema njegovim rečima, pozitivna strana usvajanja ustava jeste činjenica da će izbori biti raspisani pre donošenja odluke o statusu Kosova.

U tom slučaju, veća je šansa da dobijemo demokratsku vladu, pošto će biti preformulisana uloga Kosova u predizbornoj kampanji i neće biti emotivno nabijena, kako bi bila u situaciji da izbori budu posle odluke o Kosovu, objasnio je Lutovac.

On je ocenio da bi bilo dobro da se istovremeno održe parlamentarni i predsednički izbori, jer bi to "bilo jeftinije, značilo bi jednu kampanju manje, a i bilo bi dobro da Srbije dobije novog predsednika pre odluke o Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.