U Crnoj Gori najmanje žena se bavi politikom

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori najmanje žena se bavi politikom

Zastupljenost žena u politici Crne Gore lošija je nego u Hrvatskoj, Srbiji , BiH i Albaniji, preneo je radio "Antena M" ističući da je prisutnost žena 11 odsto manja nego u Evropi pre petnaest godina.

Preporuka Ujedinjenih nacija je da minimum 30 odsto članova parlamenta budu žene. Radio navodi da je broj žena u parlamentima evropskih država, međutim, manji od predviđenog minimuma i iznosi 22 odsto.

Savetnica za rodnu ravnopravnost iz Varšave Ajla Van Hil >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla je da je zastupljenost žena u politici Crne Gore "ispod svih međunarodnih standarda". Taj podatak, kazala je ona, u suštini znači da, ako bi Crna Gora nastavila tako da napreduje, jednaka zastupljenost žena i muškaraca mogla bi da bude dostignuta za 150 godina.

Učešće žena u politici osnov je demokratije, smatra zamenik šefa misije OEBS-a Valdemar Figaj koji kaže da je Crna Gora prepoznala značaj uloge žena u političkom i javnom životu i napravila je određene političke napore na tom polju.

Pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić kaže, međutim, da žene u Crnoj Gori nemaju društveni uticaj kakv bi trebalo.

"Iako je postignut evidentan napredak na tom polju, neki partrijahalni stavovi o podeli poslova na muške i ženske nažalost još postoje", rekao je Delić.

Mehanizam tzv. kvota, koji će biti usvojen u julu, omogućiće bolje učešće žena u politici, a predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kaže:

"Mi radimo na novom izbornom zakonodavstvu i od velikog nam je značaja da se i kvote za manje zastupljeni pol uvrste u taj zakon. Verujemo da će Crna Gora već krajem jula imati takav zakon da ćemo dobiti mehanizam kojim će biti ojačan položaj žena u crnogorskom političkom životu".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U CRNOJ GORI NAJMANJE ŽENA SE BAVI POLITIKOM

Izvor: Kurir, 28.Jun.2011

PODGORICA - Zastupljenost žena u politici Crne Gore lošija je nego u Hrvatskoj, Srbiji , BiH i Albaniji, preneo je radio Antena M ističući da je prisutnost žena 11 odsto manja nego u Evropi pre petnaest godina...Preporuka Ujedinjenih nacija je da minimum 30 odsto članova parlamenta budu žene...Radio...

Nastavak na Kurir...

U Crnoj Gori najmanje žena se bavi politikom

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2011

PODGORICA - Zastupljenost žena u politici Crne Gore lošija je nego u Hrvatskoj, Srbiji , BiH i Albaniji, prenio je radio "Antena M" ističući da je prisutnost žena 11 odsto manja nego u Evropi prije petnaest godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.