Turski tok će biti pušten 8. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski tok će biti pušten 8. januara

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će gasovod "Turski tok" biti pušten 8. januara 2020. godine u Istanbulu.

Erdogan je to rekao na ceremoniji pokretanja drugog gasovoda TANAP, preko kojeg će gas iz Azerbejdžana dolaziti do Turske i Evrope.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Tursku u prvoj nedelji januara naredne godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi TASS.

"Predsednici (Rusije i Turske) sastaće se povodom završetka radova na Turskom toku. Oni će, takođe, razgovarati o bilateralnim odnosima", naveo je Peskov.

"Gasprom" je 19. novembra saopštio da su oba kraka gasovoda "Turski tok" napunjena gasom.

Gojković na ceremoniji povezivanja gasovoda TANAP i TAP

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP i njegovom povezivanju s gasovodom TAP, u turskom gradu Ipsali.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, Gojkovićeva je domaćinu svečane ceremonije, predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, prenela pozdrav predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izrazila zadovoljstvo što je Srbija deo današnje svečanosti.

Ona je nakon ceremonije izjavila da kraj radova na ovom gasnom projektu i njegovo povezivanje s gasovodom TAP predstavlja izuzetno značajan događaj i dodala da će ovaj projekat unaprediti energetsku povezanost ovog dela Evrope i doprineti još boljoj investicionoj klimi čitavog regiona.

"Tako će biti unapređena ukupna regionalna saradnja, što je jedan od glavnih ciljeva Republike Srbije. Kao što dobro znamo, nijedna zemlja u regionu ne može biti sama sebi dovoljna i imati sve neophodne kapacitete u oblasti energetike", rekla je Gojkovićeva.

Ona je ukazala da Srbija zato želi region povezan infrastrukturnim projektima, a ovaj projekat daće nesumnjiv doprinos ukupnom razvoju čitavog regiona i svake zemlje posebno.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsednik Vlade Gruzije Giorgi Gaharija, kao i ministri energetike više zemalja.

U delegaciji Srbije je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gojković: Srbija potvrdila učešće u zajedničkoj viziji gradnje mostova prijateljstva

Izvor: Danas, 30.Nov.2019

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja predvodi delegaciju Srbije u Turskoj, učestvovala je danas na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP i njegovom povezivanju sa gasovodom TAP, u turskom gradu Ipsali.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.