Takmičenje za Mis folklora primer negovanja tradicije jednog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje za "Mis folklora" primer negovanja tradicije jednog naroda

Takmičenje za "Mis folklora" održano je ovog vikenda u Slovačkom gradu Donovali. Učesnice su došle iz raznih krajeva Slovačke, a izgledom, nošnjama, muzikom i igrom predstavile su se i dve devojke iz Vojvodine. Jedna od njih, Katarina Kalmar iz Vojlovice plasirala se među tri najbolje.

Katarina Kalmar ima 24 godine, studira na filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za slovački jezik, a završila je i solo pevanje. Igra u folklornom ansamblu KUD-a Đetvan i članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pozorišne grupe.

Imala je odlične preporuke za učešće na takmičenju "Mis folklora" u Slovačkoj, gde se od učesnica pored lepote tražilo da poseduju talente i veštine vezane za slovačku tradiciju od muzike do izrade nošnji. Katarina se predstavila sviranjem violine, pesmom i igrom, a koliko je njen nastup bio zapažen potvrđuje i činjenica da se sa ovog takmičenja vratila sa nekoliko priznanja.

Već drugu godinu na ovoj manifestaciji učestvuju i devojke iz Vojvodine. Ovoga puta pored Katarine Kalmar iz Vojlovice predstavila se i Sandra Grnja iz Pivnice.

"Ponosni smo što imamo učesnice iz Vojvodine gde živi puno naših sunarodnika koji neguju slovački jezik i tradiciju. Folklor Slovaka iz Vojvodine donekle je drugačiji nego ovde, nošnje su drugačije, vez, pesme, ali primetili smo i to da svi oni odlično govore slovački jezik", kazala je Barbora Palovič, organizatorka takmičenja.

Na takmičenju u gradu Donovali devojke iz Vojvodine nosile su zimsku svadbenu nošnju.

Gledaocima koji su uživali u lepoti i talentu učesnica, kao i nošnjama iz raznih krajeva gde žive Slovaci ovo takmičenje ostaće u lepom sećanju kao dobar primer negovanja tradicije jednog naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.