Tadić i Đilas saglasni o kandidaturi Aleksandra Šapića

Izvor: Blic, 17.Jun.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Đilas saglasni o kandidaturi Aleksandra Šapića

BEOGRAD - Aleksandar Šapić, pomoćnik gradonačelnika Beograda i bivši vaterpolista, jedini je kandidat za mesto predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu na izborima 2. jula.

- Dobio sam podršku svih 17 opštinskih odbora za kandidaturu za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke i rado ću je prihvatiti - potvrdio je Šapić.

Izvor "Blica” blizak DS kaže da je Šapićeva kandidatura zapravo posledica odluke zamenika predsednika DS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, sa kojim se saglasio i prvi čovek demokrata Boris Tadić.

Tokom Đilasovog angažovanja u kampanji za mesto potpredsednika DS beogradski odbor je praktično vodio Šapić i sada će to samo biti formalizovano na lokalnim stranačkim izborima. Izborom Šapića, koji je Đilasov čovek od poverenja i aktuelni predsednik Izvršnog odbora GO DS, gradonačelnik Beograda zapravo zadržava apsolutni uticaj u gradskim strukturama stranke.

To je verovatno sprečilo druge zainteresovane visoko pozicionirane kadrove DS da se bore za ovu funkciju.

Nekadašnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, a sada gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika DS

„Provejavalo je da bi potencijalni kandidati za šefa beogradskih demokrata, osim Šapića, mogli da budu i Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde ili ministar Božidar Đelić. Međutim, oni nisu čak ni u igri za tu funkciju, s obzirom na to da je Šapić i formalno jedini kandidat", tvrdi sagovornik "Blica”.

Za mesto prvog čoveka beogradskog odbora u strankama su se po pravilu vodile žestoke bitke, budući da ono obično pripada jednom od najmoćnijih.

- Uglavnom se radi o trećem čoveku u stranci po moći. Ova pozicija je i dobra odskočna daska. Predsednici gradskih odbora obično posle te funkcije budu izabrani u sam vrh stranke - kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

U skladu s tim, u beogradskim odborima drugih stranaka na čelnim funkcijama sede istaknuti stranački kadrovi. U SPS to je Aleksandar Antić, koji je ujedno i predsednik Skupštine grada, u LDP - Dejan Ranđić, a u DSS - Andreja Mladenović, bivši portparol stranke. U SRS i SNS na ta mesta postavili su svoje mlade i možda najperspektivnije funkcionere - bivšeg poslanika Nebojšu Šarovića i bivšeg portparola Nebojšu Stefanovića, dok je u URS pozicija pripala Miroslavu Čučkoviću.

Među nekadašnjim predsednicima beogradskih odbora nalaze se i pokojni Vladan Batić i Nenad Bogdanović iz DS; Aleksandar Popović i Nenad Komatina iz DSS i Ivica Dačić iz SPS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.