Tadić: Crnogorsko priznanje je kršenje međunarodnog prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Crnogorsko priznanje je kršenje međunarodnog prava

PODGORICA - Odlukom o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije i prekršila međunarodno pravo, izjavio je srpski predsednik Boris Tadić.

"Ta oduka je doneta u određenom političkom kontekstu", kazao je sinoć Tadić u intervjuu Televiziji Crne Gore i istakao da je tom odlukom Crna Gora uticala na nezavisnost Kosova.

Crna Gora ili Mikronezija - nije isto
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Crna Gora nije odlučujuće uticala, ali svojim priznanjem jednim delom jeste, i preuzela je deo odgovornosti", kazao je Tadić i ponovio da za Srbiju nema isti značaj odluka koju o priznanju nezavisnosti Kosmeta donese Crna Gora, koja se sa njom graniči, ili neka strana države kakva je Federacija Mikronezija.

Ovom odlukom se Crna Gora direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije. To je isto kao kada bi Srbija sada priznala nezavisnost Boke Kotorske i to bi bilo direktno mešanje u unutrašnje stvari druge države relativizijući njene državne granice, rekao je Tadić.

Priznajući nezavisnost jednom delu teritorije neke države, kako je kazao, dovodi se u pitanje integritet druge države.

"Tačno je da Vlada Crne Gore donosi odluke u skladu sa svojim interesima, ali ona zadire u interese Srbije unutar Srbije i ne tretira samo svoje interese sa stanovišta svoje nacionalne politike već dovodi u pitanje nacionalne interese susedne države", kazao je Tadić i poručio da u tom slučaju Srbija mora reagovati.

On je kazao i da "u eventualnim pregovorima vlada Crne Gore i Makedonije o utvrđivanju državne granice sa takozvanom državom Kosovo, direktno se menja integritet države Srbije, našta mi ne možemo ćutati i svako ko ima elementarnog znanja o politici, zna tu činjenicu".

Nije "nož u leđa", a nije ni ljubav

Komentarišući odluku Vlade u Beogradu da otkaže gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić, Tadić je kazao da je to krajnje racionalno izmerena, politička odluka, kojom Vlada Srbije odgovara na odluke susednih vlada, koje su suprotne njenin interesima.

Tadić nije želeo da ponovi ocenu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da je crnogorsko priznavanje nezavisnsti Kosova "nož u leđa Srbiji", ali je rekao da "u svakom slučaju to nije akt velike ljubavi i prijateljstva prema Srbiji".

Srpski predsednik je rekao da nije bio zadovoljan odnosima Srbije i Crne Gore i pre odluke vlade u Podgorici da prizna nezavisnost Kosova i dodao da ne bi odbio poziv da dođe u posetu Crnoj Gori, ali da još nije došlo vreme za to.

To vreme će svakako doći, ali još je rano, kazao je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.