TADIĆ: MOGUĆE JE VELIKO NEMAČKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO

Izvor: Kurir, 25.Okt.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: MOGUĆE JE VELIKO NEMAČKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO

ŠTUTGART - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da srpski i nemački narod mogu stvoriti veliko prijateljstvo u budućnosti i preokrenuti sve greške koje su u prošlosti opterećivale njihove odnose.

"Mi računamo na Nemačku kada su u pitanju evrointegracije Srbije. Znamo da neće biti lako i ne tražimo prečice, jer mi na lako nismo naučili, ali kada obavimo svoj deo posla očekujemo da Nemci kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ljudi koji drže reč obave svoj deo posla", rekao je Tadić na osnivačkoj sednici Društva nemačko-srpskog prijateljstva u Pforćajmu kod Štutgarta.

Tadić je izrazio uverenje da će u budućnosti Nemačka i Srbija zajedno biti deo Evropske unije.

"Srbija i Nemačka su jedna istorija kompleksnih odnosa, ali sam uveren da svako ima svoju ulogu u ovoj našoj zajedničkoj Evropi", rekao je Tadić.

Konstatujući da su srpsko-nemački odnosi u prošlosti katkad bili teški i kompleksni, Tadić je istakao da su dve države sarađivale čak i u takvim trenucima.

"Ideja o tome da danas budemo u Baden-Virtembergu, da još jednom pokrenemo rad naše Zajedničke komisije i uz konkretan rad približimo naše dve zemlje, verujem da će na kraju rezultat naći u mnogo bližim odnosima srpskog i nemačkog naroda i dve države", kazao je Tadić.

Predsednik Tadić je izrazio očekivanje da će u bliskoj budućnosti razgovori sa nekim nemačkim kompanjijama o investiranju u Srbiji rezultirati pozitivnim ishodom i da će Nemačka ostati najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Koosnivač Društva nemačko-srpskog prijateljstva, poslanik Bundestaga iz redova demohrišćana (CDU) i predsedavajući parlamentarnog Odbora za poslove EU, Ginter Krihbaum istakao je da je približavanje Srbije Evropskoj uniji nezaustavljiv proces, i da je za tu činjenicu najzaslužniji upravo predsednik Tadić.

"Jako je bitno da se Evropa otvori ka vama, taj proces otvaranja će biti nastavljen i lično sam uveren da će vaša zemlja u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU", poručio je Krihbaum.

On je, međutim, naglasio da u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU proces regionalnog pomirenja mora da se nastavi, istakavši da se iz nemačko-francuskog pomirenja, u kojem je zaceta EU, mogu izvući brojne pouke.

Krihbaum je predsednika Srbije pohvalio zbog velike političke hrabrosti i spremnosti da prednjači u tom procesu, čak i onda kada građani Srbije nisu jednodušno podržavali poteze kao što je izražavanje žaljenje zbog nevino stradalih žrtava u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Veliki broj Srba smatra da su ti vaši koraci možda malo prebrzi, ali mi na to gledamo kao na vašu političku hrabrost i zbog toga bi Nemci, koji imaju specifično istorijsko iskustvo, trebalo da pokažu više senzibilnosti prema Srbiji", rekao je Krihbaum.

Predsednik Tadić je večeras u Pforćajmu završio posetu nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, a sutra će boraviti u Parizu, gde će učestvovati u radu foruma lidera generalne konferencije UNESKO.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.