Izvor: B92, 07.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetozar Marović izabran za predsednika Srbije i Crne Gore

Beograd -- Svetozar Marović izabran je u petak uveče za prvog predsednika nove državne zajednice Srbije i Crna Gora. Marovića je, pojedinačnim i javnim glasanjem, podržalo 46 poslanika iz Srbije i 19 iz Crne Gore. Protiv su bila 34 poslanika iz Srbije i 13 iz Crne Gore. Izbor Marovića podržali su poslanici DOS-a, Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

"Nova zajednica je originalna i po tome što mnogi, i kod nas i u svetu, sa skepsom gledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njen vek trajanja", rekao je Marović govoreći o sudbini nove države, u svom obraćanju skupštini: "Smatram lično, da je odgovor na to pitanje dosta jednostavan, to ne može i neće zavisiti samo od volje političkih struktura ni u Podgorici, ni u Beogradu, već prije svega od volje građana i od ukupnog kvaliteta života i njihovih života u zajednici i u državi članici svakoj posebno. Prirodno je i demokratsko pravo svake države članice da odlučuje voljom građana o državnopravnom okviru u kojemu želi da živi i to pravo je i utvrđeno u Ustavnoj povelji. Referendum je riječ demokratije i ne treba se njega plašiti. Naš zadatak, međutim, nije da se u ovom trenutku bavimo poslovima nakon tri godine i da čekamo da te tri godine prođu, nego je naš posao da te tri godine iskoristimo za napredak i Srbije i Crne Gore, da iskoristimo za bolji život svih građana i ukoliko tako bude, realno je očekivati da bi racionalni ljudi trebalo da slede svoje dobro. Ali, pustimo da oni odlučuju o svojim interesima", kazao je Marović.

"Čini mi se da nije vreme za velike priče, već za ozbiljan i odgovoran rad", nastavio je Marović: "Crna Gora i Srbija, naime, po prvi put nakon 85 godina biće u međunarodnoj zajednici prepoznate pod svojim državnim imenom i po tome će ovaj datum biti upisan velikim slovima u istoriji naših međusobnih odnosa. Uz sav respekt prema emocijama dobronamernih ljudi, jugoslovenska ideja se ipak umorila i potrošila. Jugoslavije više nema, ostale su Srbija i Crna Gora, ostale su svoje, i ostaće da žive trajno, vjerujem, i onoliko zajedno koliko to budu tražili njihovi interesi i htjeli njihovi građani, privržene demokratskim idealima i vrlinama pragmatičnih društava, vjerujem, kao i sve druge evropske i civilizovane države. U tom cilju, poštujući Ustavnu povelju i njen duh, ostaću privržen na poslu na kojem sam danas izabran, na čemu želim, ne samo iz razloga očekivane učtivosti ili protokolarne dužnosti, da vam se iskreno zahvalim"

Za Marovića, uz stranke srpske i crnogorske opozicije, nisu glasali poslanici DSS. Šef poslaničke grupe DSS-a Zoran Šami rekao je da je ta stranka protiv predloženog kandidata za predsednika zajednice, jer nije bilo prethodnih konsultacija medju strankama o kandidatima i jer se predsednik državne zajednice ne bira tajnim glasanjem već prozivkom.

Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović odgovorio mu je da se u tom slučaju postavlja pitanje političke odgovornosti i da svi koji su se zalagali za zajedničku državu treba to i da pokažu.

Prema Ustavnoj povelji, Marović će biti i predsednik Saveta ministara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.