Svaka američka administracija očekivaće priznanje Kosova, čekamo stav EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaka američka administracija očekivaće priznanje Kosova, čekamo stav EU"

Potrebno je najhitnije ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i nastaviti dijalog u cilju kompromisnog rešenja, rekli su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku SAD-a za Zapadni Balkan, Metjuu Palmeru, koji se na Kosmetu sastao i sa predsednikom privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem. Palmer je podvukao da su Sjedinjene Države posebno zainteresovane za brzo formiranje vlade i što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine. A predsednik Srbije, Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog zvaničnika Filipa Rikera da normalizacija vodi ka međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, kaže da se trudi da svakog dana govori ono što je istina, a to je, da je za SAD - Kosovo nezavisna država.

Srbija neće imati laku poziciju kada je reč o rešavanju pitanja KiM, pošto se SAD zalažu samo za priznanje nezavisnosti Kosova i to se neće promeniti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da očekuje i od EU da iznese svoj stav.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Filipa Rikera da normalizacija vodi ka međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, kao i da li su građani upoznati sa pritiscima koji dolaze sa Zapada, Vučić je rekao da se trudi da svakog dana govori ono što je istina, a to je da je za SAD Kosovo nezavisna država.

"Samo ih to interesuje, sve ostalo su sitnice, ali to je suština. Nisam od onih koji će da kaže - promenilo se i biće drugačije. Koja god administracija u SAD da bude, očekivaće priznavanje Kosova", rekao je.

"Ali, očekujem od EU da kažu svoj stav, jer nam nisu rekli na početku da je priznanje Kosova kraj procesa, već su rekli da je potpisivanje obavezujućeg dokumenta, koji bi stvorio uslove za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ili Srbije i Kosova, ali nigde nije spominjano eksplicitno priznanje Kosova. Čekamo da vidimo šta će da kažu".

Vučić je dodao da nije laka pozicija i da oni koji govore suprotno pokušavaju vicevima da stiču popularnost kod naroda.

Kaže da on kao predsednik zemlje mora da bude ozbiljan i odgovoran i da zato ne očekuje da će Srbija imati laku poziciju.

Upitan da li će i nove evropske institucije podsećati na to da je EU garant sprovođenja Briselskog sporazuma i da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, Vučić kaže da je sve to rekao nekoliko puta, uključujući i poslednje sastanke.

Navodi da je predstavnike EU molio da našu Železaru izuzmu iz sistema kvota, posebno za beli lim, da nam u tome pomognu i da bismo im na tome maksimalno bili zahvalni.

"A, za sve drugo šta da očekujete? Za svako drugo pitanje kažu - idi, Aleksandre, razgovaraj s Makronom, idi Aleksandre, razgovaraj sa Merkel. Poštujete i jedne i druge, a ja nemam problem, videću Makrona za tačno deset dana u Parizu i razgovaraću sa njim, verovatno i sa Merkel, za mesec ili dva", rekao je on.

Da napada EU, kaže, ne može - ne zato što ne sme, nego zato što ne vidi smisao i šta bi to donelo dobrog Srbiji.

Kako je dodao, čeka se formiranje prištinske vlade i da se vidi šta oni u stvari žele.

"Jer ovo sve što su do sad govorili nam je jasno stavilo do znanja da oni stvarne pregovore ne žele, da stvarni kompromis ne žele", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nećemo imati laku poziciju po pitanju KiM, čekamo stav EU

Izvor: RTS, 01.Nov.2019

Srbija neće imati laku poziciju kada je reč o rešavanju pitanja KiM, pošto se SAD zalažu samo za priznanje nezavisnosti Kosova i to se neće promeniti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da očekuje i od EU da iznese svoj stav. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.