Sutra tehnički dijalog BG - PR

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra tehnički dijalog BG - PR

Beograd/Brisel -- Premijer Ivica Dačcić najavio je da će sutra u Briselu biti nastavljeni tehnički pregovori o administartivnim prelazima izmedju centralne Srbije i Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u zgradi vlade, Dačić je kazao da će jedan od ciljeva Beograda biti da Srbi sa Kosova ne moraju da imaju kosovska dokumenta kako bi imali slobodu kretanja.

On je dodao da će se na sutrašnjem nastavku pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarati i o raspodeli dažbina na prelazima i ostalim tehničkim detaljima.

U Briselu će se sutra raditi na definisanju šta će se naplaćivati na integrisanim prelazim i kome idu carine i PDV. I dok Beograd ne očekuje promene u režimu saobraćaja na prelazima, iz sedišta EU najavljuju da će tema sutrašnjih razgovora biti i pripreme za nastavak političkog dijaloga zakazanog za 17. januar.

Za 17. januar planiran je novi susret u Briselu između premijera Srbije i Kosova Ivicie Dačića i Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Po postizanju dogovora o uspostavljanju integrisanih prelaza izmedju centralne Srbije i Kosova i Metohije, sprski privrednici sa severa pokrajine protestovali su nezadovoljni primenom sporazuma.

Oni su tražili da ne plaćaju carine kosovskim institucijama, već Srbiji i da se ukine ograničenje uvoza akcizne robe na 3,5 tona.

U Briselu je dogovoreno da se carine ne naplaćuju do 10. januara, kada bi trebalo da se to pitanje reši na ekspertskom nivou.

Portparolka visoke predstavnice EU i posrednice u političkom dijalogu Ketrin Ešton, Maja Kočijančić potvrdila je da će dijalog na tehničkom nivou početi 10. januara, ističući da za sada nema problema u sprovodjenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji i da četiri dosad otvorena prelaza (Jarinje, Merdare, Brnjak, Končulj) funkcionišu normalno.

"Očekujemo da tehnički dijalog bude posvećen pripremama za novu rundu razgovora na političkom nivou", rekla je portparolka.

Uoči nove runde tehničkog dijaloga, u Beogradu ne očekuju promenu režima na prelazima.

To je nedavno poručio i sam premijer Srbije Ivica Dačić navodeći da 10. januar, pa ni 17. januar, kada će biti nastavljeni razgovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, nisu "Dan D".

Zamenik direktora Kanecelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić rekao je da ne očekuje nikakvu promenu na prelazima koji se nalaze na severu Kosova - Jarinje i Brnjak - sve dok se ne postigne konačno rešenje za sva otvorena pitanja na koja su ukazali i Srbi sa Kosova i Metohije i sa kojima se, kako je istakao, ne slaže ni Vlada Srbije.

"Očekujem da se sa postojećim režimom saobraćaja nastavi sve dok se u Briselu ne postigne dogovor koji će biti u interesu obe strane i Srba sa KiM i Vlade Srbije sa jedne i sa druge strane interesa koji će zadovoljiti Albance u Prištini", kazao je Pantić Tanjugu.

On je podsetio da su Srbi sa severa i Beograd protiv naplate bilo kakve carine na prelazima na severu pokrajine, ukazujući pritom na CEFTA sporazum.

Stoga, dodao je, očekuje da rešenje koje bude postignuto u Briselu bude takvo da na administrativnim prelazima ne bude naplate carine za robu koja se doprema u pokrajinu, a dolazi iz centralne Srbije".

Pantić, medjutim, ne očekuje da se tokom razgovora na ekspertskom nivou otvore pitanje telekomunikacija i energetike, ali podseća da je visoka predstavnica EU i posrednica u dijalog Ketrin Ešton najavila da bi 17. januara moglo da bude reči i o severu pokrajine.

Dogovor o integrisanim prelazima postigla je prethodna Vlada Srbije tokom razgovora koje je vodio funkcioner Ministrstva spoljnih poslova Borislav Stefanović.

Primena tog dogovora pokrenuta je tek po formiranju nove vlade, nakon što je dijalog podignut na politički nivo razgovorima Dačića i Tačija.

Prvi integrisani prelazi počeli su da rade 10. decembra i to su bili Jarinje na severu Kosova i Merdare na jugu, dok su druga dva prelaza - Brnjak na severu i Končulj na jugu - aktivirana 31. decembra.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tehnički dijalog biće nastavljen sutra

Izvor: Akter, 09.Jan.2013

Premijer Ivica Dačcić najavio je da će sutra u Briselu biti nastavljeni tehnički pregovori o administartivnim prelazima izmedju centralne Srbije i Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.