Stupio na snagu Zakon o budžetu za 2012. godinu

Izvor: Blic, 01.Jan.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupio na snagu Zakon o budžetu za 2012. godinu

U Srbiji od danas stupa na snagu novi republički budžet koji ima antikrizni karakter, "težak" oko 890 milijardi dinara, uz prihode od oko 750 milijardi dinara i deficit od oko 140 milijardi dinara.

Budžet za 2012. godinu baziran je na rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP.

Budžetski deficit je, prema rečima premijera Mirka Cvetkovića, glavna fiskalna antikrizna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mera, koji će biti upotrebljen za investiranje u infrastrukturu i podsticanje proizvodnje, jer u situaciji kada postoji strah od recesije - najbolji odgovor je budžet sa deficitom.

Prema obrazloženju kreatora budžeta, budžetski deficit u 2012. prevashodno će biti finansiran iz zaduživanja države, kao i u 2011. godini, a ta sredstva neće se koristiti za isplatu zakonom utvrđenih prava, već isključivo za razvojne projekte.

Budžetom za narednu godinu predviđen je nastavak podrške privredi i poljoprivredi kako bi se pospešio rast izvoza, privukle strane investicije, obezbedilo stvaranje radnih mesta i očuvao standard građana.

Ukupne subvencije povećane su za 10 odsto ili za 7,6 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i iznosiće oko 60 milijardi dinara, troškovi administracije smanjeni su sa 3,7 odsto na tri procenta odsto, nabavke finansijske imovine smanjene su za 19,4 milijardi dinara, a nabavka robe i usluga za milijardu dinara.

Na osnovu budžeta za 2012. godinu može se zaključiti da će većina državnih institucija i ministarstava, nominalno imati veće izdatke nego ove godine, ali ima i onih kojima su rashodni smanjeni poput Ministarstva ekonomije, za 24,2 milijarde dinara, i Ministarstvu odbrane za 23,1 milijarde dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.