Stoltenberg: Policiji Kosova ne treba dozvola za odlazak na sever

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2017, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Policiji Kosova ne treba dozvola za odlazak na sever

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je večeras izjavio da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna, iako je u poslednje vreme bilo tenzija, i pozvao i Kosovo, i Srbiju, da se uzdrže.

"Potreban je dijalog, a ne retorika koja podstiče (tenzije), stoga treba izbeći tenzije", rekao je generalni sekretar NATO-a u intervju za RTK.

Za odlazak Policije Kosova na sever Kosova nije potrebna dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << KFOR-a ili NATO-a, kazao je on.

"Policija Kosova može da deluje na celoj teritoriji Kosova i o tome odlučuju institucije Kosova ili zvanična Priština. To je pitanje koje se tiče institucija Kosova. Sada imamo stabilnu situaciju, i treba poštovati sporazume iz Brisela kako bi region bio miran", kazao je Stoltenberg.

"NATO je ovde da bi zaštitio mir", kazao je on odgovarajući na pitanje koji je zadatak KFOR-a u slučaju da neko pokuša da vojskom uđe na Kosovo.

"Ni jedna vojska ne može da uđe na Kosovo bez saglasnosti NATO-a. Zbog toga stanovništvo na Kosovu treba da se oseća sigurnim", kazao je generalni sekretar.

NATO podržao razvoj BSK

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snage Kosova u Oružane snage, on je rekao da je NATO podržao razvoj BSK i, ukoliko se mandat BSK promeni, onda i NATO treba da promeni podršku, i da podrži ono što će biti tom promenom.

Stoltenberg se susreo danas sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Isa Mustafom, zamenikom premijera iz Srpske liste Branimirom Stojanovićem i ministrom spoljnih poslova Kosova, Enverom Hodžajem.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stoltenberg uoči posete KiM: Politički lideri BG i PR da spuste tenzije

Izvor: BKTV News, 03.Feb.2017

Beogradu i Prištini moraju da spuste tenzije, izjavio uoči današnje posete Kosovu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberglist "Koha ditore"...Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da doprinosi stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i Metohiji i da nikakve izmene neće biti pravljene što se...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.