Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav "trojke" nije uvek stav Moskve

Beograd -- Stav posredničke trojke za Kosovo nije istovremeno stav Moskve, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev.

Aleksejev je rekao da Srbija ne treba da sumnja u principijelan stav Rusije po pitanju Kosova i da ono ne može biti "predmet razmene". Aleksejev je rekao da posrednička trojka nije "kolektivni Ahtisari" i objasnio da ona samo treba da pripremi i pošalje izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a ne i da predlaže budući status Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Aleksejev je rekao da "trojka" radi na osnovu konsenzusa i da nije generator inicijativa i predloga, već mehanizam koji ima cilj da olakša postizanje dogovora.

"Zato ono što predlaže 'trojka' nije uvek u potpunosti u skladu sa onim što je stav u prestonicama iz kojih su njeni članovi. Ako nešto potiče iz 'trojke', to ne znači da oslikava 100 odsto stav Rusije. Takav slučaj imali smo sa tzv. dokumentom od 14 tačaka", rekao je Aleksejev za Večernje novosti.

"Naša pozicija je principijelna i naš stav ne može da bude predmet razmene. Spreman sam da potvrdim da Srbi mogu da budu apsolutno sigurni da nećemo prihvatiti nijedno rešenje koje ne odgovara našim stavovima. Ovde ne može biti ni trunke sumnje", kaže Aleksejev.

Stratfor: Kosovo mogući ustupak SAD-a Rusiji

Kosovo bi moglo da bude među ustupcima koje su SAD spremne da daju Rusima u okviru njihovih žustrih pregovora o svetskim pitanjima, piše teksaška agencija za strateška istraživanja Stratfor, prenosi Beta.

Stratfor navodi da bi za ustupke koje bi SAD dale Rusiji po pitanju odbrane balističkim raketama i ugovora o konvencionalnim snagama u Evropi zauzvrat od Rusije tražile da prekine podršku Iranu i možda pomogne u usvajanju novih sankcija protiv iranskog nuklearnog programa.

Međutim, u najnovijoj analizi objavljenoj na vebsajtu Stratfora, navodi se da se sada pojavljuje novi ulog u pregovorima a to je nerešeno pitanje Kosova.

Dodaje se da, iako ni SAD ni Rusija mnogo ne pominju Kosovo, male naznake u srpskim i kosovskim medijima ukazuju na to da je to pitanje vrlo prisutno u pregovorima između njih.

Pregovori u Beču su pokazali da je trojka Kontakt grupe koju čine predstavnici SAD, EU i Rusije jako podeljena po tom pitanju i da su čak podeljene i pozicije između SAD i EU koje su do ove nedelje bile ujedinjene u tome da je nezavisnost Kosova ne samo neizbežna nego i da će biti ostvarena ove godine, navodi se u analizi.

Sada je Moskva ogorčena na mogucnost nezavisnog Kosova - ne zato što smatra da joj je Srbija saveznik, nego zato što bi nametanje zapadne volje Srbiji protiv želja Rusije značilo kraj ruskog uticaja u Evropi. To bi takođe značilo da se rusko protivljenje lako može sakriti pod tepih.

U analizi se dodaje da nije došlo ni do kakvog pomaka u dugim pregovorima oko Kosovo i sada Kosovo preti da će da proglasi nezavisnost 10. decembra.

"Iako izgleda kao da je pitanje Kosova izgubljeno u nagodbama između svetskih sila ono bi moglo da bude jedno od pitanja koje ulazi u ponuđene ustupke", dodaje se u analizi.

Kaže se da su 29. oktobra SAD odjednom predložile novu mogućnost da se zamrzne kosovska nezavisnost na 12 godina, na očaj Prištine.

Takođe, na sledećem direktnom susretu između Beograda i Pristine uz posredovanje "trojke" razmatraće se ruski predlog koji će sigurno zaustavi svako kretanje ka kosovskoj nezavisnosti.

Još uz to američkom ministru odbrane Robertu Gejtsu se omaklo na konferenciji za štampu u Avganistanu da SAD razmatra da povuče svoje trupe iz međunarodnih snaga na Kosovu (Kfor).

U analizi se zaključuje da ove izjave mogu da znače dve stvari - ili da SAD ima suviše stvari o kojima birne i mora negde da smanji prisustvo ili je Kosovo postalo još jedan ustupak koji je Vašington spreman da da Moskvi.

Stratfor smatra da iako je tačno da je Amerika ima trenutno velike obaveze u svetu momenat u kome su date ove izjave ukazuje na to da je verovatnija druga verzija.

"Tajming ove objave izgleda da navodi na drugo rešenje. Novi predlog dolazi u vreme kritičkih poteza između SAD, Irana i Rusije i cure glasine o američkim ustupcima. Time što bi dozvolile Evropi da se bavi pitanjem Kosova Amerika bi se sklonila iz ruske linije vatre," kaže se u analizi.

"Ono (Kosovo) takođe može da se doda onim stvarima koje je Vašington odvojio da bi održao ravnotežu sa Moskvom dok se njihove igre nastavljaju", zaključuje se u analizi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.