Šta piše u srpskoj platformi: Kosovo bez vojske, Sever Kosova poseban region

Izvor: Blic, 20.Dec.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše u srpskoj platformi: Kosovo bez vojske, Sever Kosova poseban region

Srbija je za iskrene razgovore sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS) i insistira da se u okviru Autonomne pokrajine KiM uspostavi Autonomna zajednica srpskih opština (po ugledu na Kataloniju), koju čine teritorijalne autonomije četiri opštine sa severa Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Deo dokumenta (kliknuti za uvećanje)

Pokrajinu treba demilitarizovati a garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU (EUROCORPS), Vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Osnovni princip daljih pregovora biće paket-razgovor – “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, pri čemu bi razgovori na visokom političkom nivou trebalo da omoguće prevazilaženje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa PIS.

Prema navodima u Platformi, novoosnovana srpska Autonomna zajednica ZSO imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama i drugo.

ZSO bi u oblasti sudstva imala javne tužioce prvog stepena i sudove prvog i drugog stepena; sudovi bi se osnivali pokrajinskim zakonom, ali uz pravo građana ZSO da mogu da utiču na izbore i sastav sudova.

U oblasti unutrašnjih poslova ZSO treba da ima policiju (po ugledu na regulativu Katalonije), koja bi – mada formalno ostaje deo Kosovskih policijskih snaga – bila podređena Izvršnom veću Autonomne zajednice ZSO.

Vlasti ZSO KIM moći će, u skladu sa temeljnim zakonom Pokrajine da uspostavljaju direktnu saradnju s Republičkim vlastima Srbije, kao i pravo da se dodatno finansiraju iz budžeta Srbije.

Autonomna zajednica ZSO KIM će odlučivati o izgledu i upotrebi simbola (grb, zastava, himna), a drugi elementi unutrašnje organizacije treba da budu usklađeni kroz politički dijalog; ZSO će, u svakom slučaju, imati Skupštinu i Izvršno veće.

Platforma traži uspostavljanje specijalnog statusa za seoske enklave u kojima su Srbi i drugi ne-albanci većina, i - po mogućnosti - za opštinu Gora, koje bi se osnivale na principu etničkog sastava stanovništva koji je postojao pre etničkog čišćenja.

Što se tiče položaja Srpske pravoslavne crkve na KiM, Platforma ukazuje da treba imati u vidu iskustva iz statusa Rimske katoličke crkve u Italiji, a u odnosu na objekte, imovinu koji pripadaju SPC i crkvenu aktivnost, nužne su čvrste međunarodne bezbednosne garancije.

Najviši pravni akt Pokrajine morao bi da proklamuje trajne garancije za povratak raseljenih, a takođe, Pokrajina KIM treba da bude demilitarizovana zonu u kojoj su jedina legalna oružana formacija Kosovska policija i Autonomna policija ZSO KIM.

Garanti bezbednosti I demilitarizovanog statusa AP KIM bile bi vojne snage EU (EUROCORPS), Vojska Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Nacrt platforme predsednika Nikolića ima oznaku “non paper” što znači da nije reč o zvanično usvojenom dokumentu, a tekst je objavio Danijel Server na svom sajtu www.peacefare.net

Povezane vesti: Nikolić razgovarao sa Đilasom o platformi za Kosovo, u toku razgovori s DSS Tači: Platforma o Kosovu nastavak starih planova Beograda Đilas: DS odgovorna samo za razgovore koje je vodio Stefanović Nikolić sutra sa liderima opozicionih stranaka o platformi Dežer: Ambasadorima EU predstavljena platforma o Kosovu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tekst platforme o Kosovu

Izvor: Press, 20.Dec.2012

Reč je o nezvaničnom dokumentu, koji je preveden sa engleskog jezika: "U skladu sa Ustavom i osnovnim načelima međunarodnog prava, Republika Srbija, u dobroj veri, nudi političku platformu za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS), u nadi da se trajno i...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.