Srbija odlučna da istraje u svojoj inicijativi

Izvor: Blic, 13.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija odlučna da istraje u svojoj inicijativi

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je u zvaničnu proceduru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku predao predlog rezolucije Srbije, kojim se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Jeremić je izjavio juče u Njujorku da je Srbija odlučna da istraje u inicijativi da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrane nezavisnosti Kosova, iako očekuje „žestok otpor" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlogu rezolucije. „Da budem potpuno iskren očekujem žestok otpor, očekujem da jedan broj zemalja koje podržavaju kosovsku nezavisnost bude jako protiv, odnosno da lobira na Generalnoj skupštini protiv usvajanja ove rezolucije", rekao je Jeremić za RTS. „Nije tajna da su među tim zemljama neke od najuticajnijih zemalja na svetu. Međutim, mi smo apsolutno odlučni da istrajemo u svojoj inicijativi i zbog toga ovih dana razgovaramo sa celim svetom, imamo veliki broj kontakata, kazao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je izrazio uverenje da će izglasavanje ove rezolucije zaustaviti proces priznanja Kosova kao nezavisne države. „Ukoliko budemo uspešni u Njujorku u septembru, mislim da više neće biti novih priznanja, mislim da Kosovo tada definitivno neće postati član ni jedne ozbiljne međunarodne organizacije", rekao je on. Jeremić je naglasio da će se Srbija pridržavati mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. On je na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, istakao da je Srbija zatražila mišljenje jer je uverena da su proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeni međunarodno pravo, Povelja UN, Završni akt iz Helsinkija i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić sutra zvanično predaje predlog rezolucije

Izvor: Kurir, 13.Avg.2008

BEOGRAD, 13. avgusta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće od sutra u poseti SAD tokom koje će u Njujorku i formalno pokrenuti proceduru da Generalna skupstina UN zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti...

Nastavak na Kurir...

MOGUĆNOST ZA NOVE PREGOVORE

Izvor: Kurir, 13.Avg.2008

BEOGRAD, 13. avgust 2008. (FoNet) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da bi dugoročni dobitak od eventualne odluke Međunarodnog suda pravde da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo nelegalno, bila mogućnost da se otvore novi pregovori o statusu Kosova i Metohije.

Nastavak na Kurir...

Jeremić danas u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2008, 01:37

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće od danas u poseti SAD tokom koje će u Njujorku i formalno pokrenuti proceduru da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

V. Jeremić u UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Avg.2008

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić od danas boravi u Njujorku, gdje će i formalno pokrenuti proceduru da Generalna skupština UN zatraži savjetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavis ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jeremić traži mišljenje o legalnosti Kosova u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2008

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić otputovao je danas u Njujork, gde bi trebalo da sutra u sedištu Ujedinjenih nacija preda predlog rezolucije kojim Srbija traži da Generalna skupstina UN od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.