Srbija dobila novu vladu, premijer Aleksandar Vučić

Izvor: Studio B, 27.Apr.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila novu vladu, premijer Aleksandar Vučić

Srbija je večeras dobila novu vladu na čijem je čelu Aleksandar Vučić, a za nju je glasalo 198 poslanika Narodne skupštine.

 Od 250 u sali je prisutno bilo 228 poslanika, od kojih je za izbor vlade glasalo 198, protiv 23, uzdržanih šest, jedan nije hteo da glasa.

Ministri su položili zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Članovi kabineta premijera Vučića su:

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture,

Rasim Ljajić, potpredsednik i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma

Lazar Krstić, ministar za finansije,

Dušan Vujović, ministar privrede,

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i i životne sredine,

Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva

Nikola Selaković, ministar pravde,

Kori Udovicki, potpredsednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Nebojša Stefanović, ministar unutrasnjih poslova,

Bratislav Gašić, ministar odbrane,

Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja,

Zlatibor Lončar, ministar zrdavlja

Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i borackih i socijalnih pitanja,

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja,

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU,

i Velimir Ilić, takođe ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

U ekspozeu premijer Vučić je precizirao da su tri najvažnija zadatka njegovog kabineta reforma ekonomije donošenjem paketa reformi u parlamentu, razvijanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova.

"Preuzimam punu odgovornost za sve odluke buduće vlade, prvi ću snositi posledice", rekao je Vučić i dodao da danas ne bi stajao pred poslanicima da nije uveren da su ciljevi koje je izneo - ostvarljivi.

"Prvi i najvažniji cilj je da transformišemo ekonomiju, jer je to jedini način da dostignemo bolji standard na duži period", rekao je Vučić.

Vučić je na početku obraćanja poslanicima rekao da želi rezultat za Srbiju te da je vreme da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo.

On je naveo da pri sastavu vlade vodio interesima Srbije i građana, a ne unutarpartijskim postulatima, jer, kako je naveo, smatra da nijedna partija nije dovoljno dobra da upravlja svim važnim mestima i zato što je potrebno znanje svih kako bi se živelo bolje.

"Danas sam ovde znajući da od svake rečenice zavise životi naše dece i svakog građanina i tresem se kao prut jer odgovornost koju osećam ne mogu da poredim ni sa čim", rekao je Vučić.

Glasanju o formiranju vlade prethodila je rasprava koja je počela nešto posle 14 časova, čiji je početak obeležila polemika predstavnika SDA i SDPS, pošto je lider SDA Sulejman Ugljanin izneo niz optužbi na račun kandidata za ministra trgovine Rasima Ljajića.

Vučić je odgovarajući na primedbe poslanika zamolio Bošnjake da budu strpljivi dodavši da će videti da li će ubuduće imati veću brige vlade, a za izbor Zorane Mihajlović i Aleksandra Antić na mesta ministara saobraćaja, odnosno energetike, rekao je da je odluka njegova.

"Imamo one Bošnjake koji su povlašćeni i sve ostale Bošnjake koji su od rođenja sumnjiva lica. Ne možemo da dozvolimo da se jednim Bošnjacima policija klanja, a da drugi ne mogu ni kuće da grade", rekao je Ugljanin, navodeći da je ponovnim predlaganjem Ljajića za ministra u vladi poslata poruka - birajte koga hoćete mi ćemo da vam odredimo gazdu.

On je naveo da Ljajić od vladavine DOS-a "vedri i oblači Sandžakom" i izvinio se građanima Srbije i Sandžaka što je, kaže, morao da iznese tu "ružnu istinu".

Ugljanin tvrdi da su neki "bliski saradnici ministra Ljajića svedočili o njegovoj umešanosti u teška krivična dela, ali da na to niko nije reagovao".

Ipak, kako je rekao, SDA neće biti protiv izbora vlade, već će biti uzdržana, jer smatra da nije u redu da "čamac od 18 časnih ljudi potope zbog jednog".

"Manjine u ovoj državi žele da imaju pravnu sigurnost i kao krajni cilj vide evropsku budućnost i članstvo u EU. Potrudićemo se da damo maksimalan doprinos ostvarenju programa vlade", rekao je Ugljanin.

Na njegove kritike reagovao je poslanik SDPS Rasima Ljajića Meho Omerović, koji je optužbe nazvao "monstruoznim".

"Ovo što smo sada bili u prilici da čujemo je najveća sramota, bruka i bezobrazluk", rekao je Omerović.

Na početku skupštinske debate poslanik DS Borislav Stefanović zatražio je da rasprava bude udvostručena sa pet na 10 časova, negodujući što poslanici nisu dobili ekspoze u pisanom obliku, ali je vladajuća većina taj predlog odbacila.

On se požalio da prvi put, kako je rekao, posle sedam godina poslanici nisu dobili ekspoze.

"Ali razumem i to budući da bi bio potreban kamion da se donese", rekao je Stefanović aludirajući na dužini ekspozea koji je izneo mandatar Aleksandar Vučić.

Stefanović je rekao i da su naprednjaci zakazali miting podrške "ovom veličanstvenom momentu", a odgovorio mu je poslanik SNS Dragan Šormaz, koji je poručio da je jedini skup koji je danas zakazan skupština DS.

"SNS nije zakazala nikakav miting", rekao je Šormaz, koji je zbog Stefanovićevog obraćanja zatražio od poslanika da budu dostojanstveni.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas dobijamo novu vladu

Izvor: Blic, 27.Apr.2014

Skupština Srbije danas će, na posebnoj sednici, izabrati vladu, a mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić podneće ekspoze i predstaviti mere i planove koje će njegov kabinet sprovesti u narednom četvorogodišnjem mandatu. Svi budući ministri su u Skupštini i čekaju početak sednice....

Nastavak na Blic...

Vučić: Vreme je da prestanemo od Srbije samo da tražimo!

Izvor: BKTV News, 27.Apr.2014

BEOGRAD – U Domu Narodne skupštine počela je posebna sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada, a mandatar za njen sastav Aleksandar Vučić izlaže ekspoze i predstavlja mere i planove koje će njegov kabinet sprovesti u narednom četvorogodišnjem mandatu. Izbor vlade i polaganje zakletve predsednika...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.