Izvor: B92, 14.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Reakcije na nerede u CG

Beograd -- Političari u Srbiji različito gledaju na sinoćnje događaje u Podgorici, ali su svi saglasni u oceni da građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo.

Nakon sinoćnjeg mitinga u Podgorici protiv odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova došlo je do nereda u kojima su povređene 34 osobe, a 44 su privedene. Političke partije u Srbiji različito gledaju na sinoćna dešavanja.

"Pa ovo je najveća bruka koja postoji. Crna Gora priča da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demokratizovana, a zabranjuje Srbima koji su želeli da iskažu protest i ostalim građanima koji su protestvovali jedan miran protest. Zašto pričati o demokratiji u državi gde ne smete protiv vlasti ništa da kažete?", pita se lider Nove Srbije Velimir Ilić.

"Ako se građani okupe i nema ni jedan incident, a onda ih vlast rasturi suzavcem i sve drugo što se događalo, onda znači da ste jednostavno u problemu, da je to neki vid diktature, kao što je to više puta bilo u svim državama čija je vlast nestabilna. Crna Gora je nestabilna država”, ocenjuje llić.

Za proterivanje 43,7, protiv 32,6%

Prema istraživanju koje je za potrebe emisije TV B92 Stanje nacije sproveo Stratedžik marketing, 43,7 odsto ispitanika iz Srbije podržava odluku da se iz Srbije proteraju ambasadori Crne Gore i Makedonije zbog priznavanja Kosova, 32,6 odsto je protiv, dok je 23,7 odsto neodlučno.

Detaljne rezultate istraživanja koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku možete videti ovde.

Lider Liberalno-demokratkse partije Čedomir Jovanović, ocenjuje da je jako loše što je došlo do nereda u glavnom gradu Crne Gore.

"Mislim da je to jako loše. Nemam podatke na osnovu kojih mogu da kažem da li je naša država umešana u ono što se juče desilo u Podgorici", kaže on.

"Više je nego jasno svakome ko se bavi politikom da je već godinama naša država u antagonizmu sa vlastima Crne Gore, da naša država nekritički podržava crnogorsku opoziciju i da u svim situacijama gde se prelamala sudbina Crne Gore naša država bila na strani suprotnoj od one strane na kojoj se nalazila zvanična crnogorska vlast”, rekao je lider LDP-a.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da se zbog političke situacije u Crnoj Gori, sinoćni razvoj događaja mogao očekivati.

"Nije to nešto što se nije dalo očekivati. Ne treba zaboraviti da je nezavisna Crna Gora i politika premijera Đukanovića opcija koja ima natpolovičnu ali ne preterano veliku većinu u Crnoj Gori i sasvim je jasno da oni krugovi u Crnoj Gori koji su oduvek bili saradnici konzervativnih i nazadnih krugova u Srbiji, kao što su to DSS, koji zastupaju tvrdu nacionalističku liniju, morale su da iskoriste ovakav događaj da bi, ako ste primetili, tražili prevremene izbore", ocenjuje on.

"Njima je, dakle, do prevremenih izbora, a ne do principijelnih stvari i time su oni pokazali svoje pravo lice”, smatra Čanak.

U vladajućoj Demokratskoj stranci smatraju da odluka Crne Gore o priznanju nezavisnosti nije u skladu sa stavom većine građana te države, te da oni imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo.

"Mislim da građani Crne Gore imaju pravo da iskažu svoj stav prema tome. Ja lično mislim da odluka nije u skladu sa većinom građana u Crnoj Gori, ali njihovo je pravo da oni to iskazuju na način na koji misle da je to najbolje. Mislim da srbija u to ne bi trebalo da se meša”, rekla je funkcionerka DS-a Nada Kolundžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.