Đukanović za B92 o priznanju Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović za B92 o priznanju Kosova

PODGORICA/BEOGRAD - Premijer Vlade Crne Gore Milo Đukanović je istakao da je procena strateškog nacionalnog interesa Crne Gore bila presudna da Podgorica prizna nezavisnost Kosova i dodao da je reakcija Srbije bila očekivana.

Đukanović je ocenio da bi odlaganje priznanja nezavisnosti Kosova od strane te zemlje bilo političko slepilo i da odluka Crne Gore o tome nije bila uslovljena već da se podrazumevala.

"Niko to od mene nije direktno tražio, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako želite da budete deo Evrope morate poštovati njihove standarde", kazao je Đukanović u intervjuu radiju B92 i dodao da je Crna Gora time poručila svojim građanima da vodi odlučnu politiku.

Partnerstvo

"Pitanje je bilo da li graditi partnersko poverenje sa EU i NATO ili podržavati iluziju Srbije", kazao je Đukanović.

Premijer Crne Gore je ocenio da šteta koja je naneta Srbiji odlukom Crne Gore da prizna Kosovo "nije dominantna", dodavši da Podgorica želi dobrosusedske odnose i sa Albanijom i sa Kosovom i sa Srbijom.

Premijer je kazao da odnosi između opozicije koja nije podržala tu odluku i Vlade u Crnoj Gori trenutno nisu ništa ozbiljnije narušeni nego što je to bilo posle ocepljenja te zemlje od Srbije.

"Nije sporno da je Kosovo izgubljeno i jedini ozbiljan odgovor državne politike je da ako je nešto neminovno, pa iako je neprijatno, treba mu pogledati u oči", kazao je premijer.

Upitan zašto Crna Gora nije donela odluku o priznanju ranije, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, Đukanović je naglasio da Vlada ciji je on premijer ipak nije ishitrila sa tom odlukom i dodao da je ono što se mora uvek bolje uraditi ranije.

Rasprava

Govoreći o podršci Crne Gore inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde oceni ustavnost jednostranog proglašenja Kosova, Đukanović je ocenio da je ta inicijativa "prenošenje rasprave sa glavnog na sporedni teren", dodajući da se "postavlja pitanje da li je to nada ili pristajanje".

"Crna Gora je podržala tu inicijativu jer smatra da svaka zemlja ima pravo da zastupa svoje interese pred međunarodnim institucijama, ali to ne smatram trijumfom", pojasnio je on.

Đukanović je istakao da veruje u evropsku budućnost celog regiona i da je spreman na dalju saradnju sa predstavnicima vlasti iz Srbije.

Upitan zašto su na otvaranju Delta sitija u Podgorici nedavno prisustvovala tri premijera, Đukanović je u svoje ime kazao da je to uradio jer je u pitanju krupna investicija iz Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Reakcije na nerede u CG

Izvor: B92, 14.Okt.2008, 22:37

Beograd -- Političari u Srbiji različito gledaju na sinoćnje događaje u Podgorici, ali su svi saglasni u oceni da građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo...Nakon sinoćnjeg mitinga u Podgorici protiv odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova došlo je do nereda u kojima su povređene...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.