Srbi povratnici odlučni da ostanu u Žaču kod Istoka

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Jul.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi povratnici odlučni da ostanu u Žaču kod Istoka

ŽAČ - Napadi oružjem, kamenicama, demonstracije Albanaca i optužbe o navodno počinjenim zločinima nisu pokolebali Srbe povratnike da u najvećem broju ostanu u Žaču, selu nadomak Istoka na Kosovu i Metohiji.

Povratnik Nebojša Drljević rekao je da je privremena kosovska vlada počela ovog meseca da gradi kuće za povratnike u Žaču, zbog čega su se i odlučili za povratak.

“Drugačije je nego što je bilo ranije, počela je gradnja i za sad smo zadovoljni”, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Drljević.

Povratnicima u Žaču, nije dovoljna samo kuća, ističe, međutim, povratnik Srđan Komatović.

“Nadamo se pomoći u mehanizaciji da bismo mogli da obrađujemo zemlju, inače ako samo na ovome ostane, teško ćemo opstati, ali ne nameravamo da odavde odemo, ma šta da se desi”, rekao je Komatović.

U selu Žač u toku je gradnja kuća za 14 srpskih povratničkih porodica. Srbi u Žaču od povratka žive u šatorima, otkad im je bezbednost ugrožena zbog više napada iz vatrenog oružja. Njih 24 sata obezbeđuje policija.

Pored toga, budućnost povratnika u ovom selu neizvesna je i zbog nesigurnog zaposlenja.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Saša Rašić ističe da se samim povratkom ne zaustavljaju obaveze prema izbeglicama.  “Posle gradnje kuća, suočićemo se sa drugom fazom, a ona je integracija, I učinićemo sa lokalnim vlastima sve što možemo da im olakašmo život ovde”, preneo je Rašić.

On je dodao da svaka povratnička porodica ima pravo na 2.000 evra pomoći. Povratnike u Žaču je  posetio i potpredsednik privremene kosovske vlade Hajredin Kući, kako bi ih "ohrabrio". “U ime vlade im obećavam da ćemo obezbediti njihovu sigurnost”, rekao je Kući.

Povratnici željno išcekuju nove kuće, jer im život u šatorima postaje gotovo neizdrživ.

U Žaču je i nekoliko dece. Najbliža škola im je u susednom selu Osojane. Na Kosovo se u prvih šest meseci ove godine vratilo oko 1.000 povratnika, isto koliko i prošle godine. Ministarstvo za povratak u kosovskoj vladi raspolaže sa 7,5 miliona evra za vraćanje izbeglih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.