Sputnjik: OSMANLIJE bi opet da CARUJU BALKANOM

Izvor: Blic, 24.Feb.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sputnjik": OSMANLIJE bi opet da CARUJU BALKANOM

Turska svoj uticaj u Srbiji najviše ostvaruje u Staroj Raškoj kod muslimana Bošnjaka, u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i na Kosovu i Metohiji.

Čak i u Beogradu postoji jedna turska škola, piše "Sputnjik". Turska je među najagilnijim zemljama koje lobiraju za učlanjenje Kosova i Metohije u Unesko i to je deo njihove strategije neoosmanizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upozorio je ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Za neupućene, neoosmanizam je nacionalistička, islamistička i panturkistička ideologija koja zagovara obnovu uticaja Osmanske imperije, koja se prostirala na području današnje Republike Turske i na prostorima Zakavkazja, Centralne Azije, Bliskog istoka i Balkanskog poluostrva.

Istoričar Aleksandar Raković saglasan je sa Tanaskovićevom ocenom i dodaje da je turski koncept neoosmanizma razvijao profesor Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, prethodnih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, neoosmanizam je jedan politički i kulturni koncept kojim se uspostavlja "starateljstvo nad nekadašnjim osmanskim prostorima na Balkanu, a posebno nad narodima koji baštine osmansku tradiciju, a to su na Balkanu — Bošnjaci i Albanci".

- U nizu javnih istupa visokih turskih političara često je isticano jedinstvo Turaka i Bošnjaka s jedne strane, i Turaka i Albanaca sa druge i slali su poruke da Turska nikada neće ostaviti na cedilu svoju zaostavštinu na Balkanu, a to su, kako oni smatraju, bošnjački i albanski narod. S tim u vezi, oni će uvek pružati podršku svojim političkim, kulturnim i verskim namerama i ukoliko bude bilo nekih nesuglasica sa susednim narodima, Turska će uvek gledati da bude na strani onih koje je za sobom ostavila na Balkanskom poluostrvu - kaže Raković za Sputnjik.

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet" i pretio da će "onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe", uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

Kad je reč o Kosovu, Erdogan je u više navrata isticao da je Turska podržavala i da će nastaviti da podržava južnu srpsku pokrajinu, a posebno se "proslavio" izjavom u Prizrenu koju je posle nespretno pokušavao da demantuje — da je Kosovo njegova druga država.

I bivši premijer Turske i glavni ideolog neoosmanizma Ahmet Davutoglu je u Banjaluci prošle godine dao nekoliko izjava koje su ozbiljno uznemirile hrišćansko stanovništvo u BiH.

"Turci su bili oduvek ovde i ostaće u BiH", "Bosna je onakva kakvu je Alija Izetbegović ostavio" i "Banjaluka se nikad ne može odvojiti od Sarajeva", samo su neke od izjava Davutoglua koje su podigle temperaturu u Banjaluci.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.