Spomenik zahvalnosti Francuskoj - simbol prijateljstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik zahvalnosti Francuskoj - simbol prijateljstva

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na koji su danas predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić položili vence podignut 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata, a delo je poznatog vajara Ivana Meštrovića.

Izvajan je u bronzi i prikazuje skulpturu žene koja je u snažnom zaletu što simbolizuje Francusku koja juriša u pomoć Srbiji, na njegovom postamentu uklesano je "Volimo Francusku kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je ona volela nas", sa druge spomenika simbolično je uklesana Sorbona koja predstavlja prosvetnu pomoć srpskoj omladini tokom i posle Prvog svetskog rata.

Posle golgote koju je srpska vojska i narod prošao povlačeći se preko Albanije prva je u pomoć pritekla Francuska i francuski brodovi su izmučene vojnike prevezli na grčko ostrvo spasa - Krf. Mnogi bolesnici, ali i deca i omladina, prevoženi su i smeštani u domove u Francuskoj, gde su lečeni i školovani, a onda vraćani u domovinu.

Oporavljena srpska vojska na Krfu zajedno sa francuskim saveznicima probila je Solunski front, a tom akcijom komandovao je francuski maršal Franše d’Epere.

On je o srpskim vojnicima kasnije napisao: "To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

Podizanje Spomenik zahvalnosti Francuskoj je finansirano dobrovoljnim prilozima Društva prijatelja Francuske i Društva nekadašnjih đaka francuskih škola, ali su priloge skupljale i srpske majke u znak zahvalnosti francuskim majkama, čiji sinovi su stradali u Prvom svetskom ratu.

Zbog oštećenja, združenim snagama Francuske i Srbije, spomenik je obnovljen, a projekat je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture.

U punom sjaju zablistao je krajem prošle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Izvor: RTS, 15.Jul.2019

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, položili su večeras vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. . Vučića i Makrona je u beogradskom parku burnim aplauzom dočekao veliki...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.