Položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, položili su večeras vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.
Vučića i Makrona je u beogradskom parku burnim aplauzom dočekao veliki broj građana, koji nose srpske i francuske zastave, a i sam Kalemegdan je ukrašen zastavama dveju zemalja.

Dvojica predsednika su položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Potom su se obratili okupljenima ispred Spomenika.
Na Kalemegdanu je pripremljen prigodan program – dečji hor RTS-a otpevao je pesmu "Kreće se lađa Francuska", a glumac Miki Manojlović recitovao je na srpskom i francuskom jeziku delo pesnika Vladislava Petkovića Disa.
Nakon obraćanja, dvojica predsednika proći će pored građana, prošetati Kalemegdanom i otići do Ambasade Francuske.
Spomenik je na Kalemegdanu postavljen 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.
Prošle godine, posle 88 godina, je obnovljen, jer su za to vreme kiša, vetar, sneg, promene temperature i mraz doveli do pojave pukotina i naprslina u bronzi.
Stari sjaj je Spomeniku vraćen zajedničkim sredstvima srpske i francuske vlade, i uz pomoć brojnih donacija.
Spomenik zahvalnosti Francuskoj je remek-delo srpskog vajara Ivana Meštrovića i prikazuje skulpturu žene koja drži mač, što simboliše Francusku koja juri u pomoć Srbiji.
Sa istočne strane skulpture je reljef žene koja sedi, oličenje "Sorbone" – prosvetne pomoći srpskoj omladini u toku i posle rata.
Poznati natpisi na spomeniku su "Volimo Francusku kao što je ona nas volela" i "A la France 1914-1918".
Nakon otpočinjanja NATO agresije na SRJ, 26. marta 1999. godine, u kojoj je učestvovala i Francuska, koju su u Srbiji smatrali za tradicionalno prijateljsku zemlju i saveznicu, spomenik je prekriven crnim platnom, i postavljen je natpis "Neka je večna slava Francuskoj koje više nema".
Stoga je po mnogim analitičarima današnja poseta Makrona u duhu obnove tradicionalnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda, što je i bila poruka francuskog predsednika pri sletanju u Beograd: "Došao sam da okrenemo novu stranu, želimo partnerstvo sa Srbijom".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mond: Makron želi da ponovo pokrene francusko-srpske odnose

Izvor: RTS, 16.Jul.2019, 14:44

Predsednik Francuske Emanuel Makron je posetom Srbiji pokazao da želi da bude garant evropskog uticaja u tom regionu, koji je predmet želja Rusije i Kine, piše ugledni pariski dnevnik "Mond". . Prenoseći atmosferu tokom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.