Sonja Liht podnela ostavku u Agenciji za borbu protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonja Liht podnela ostavku u Agenciji za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht podnela je ostavku na članstvo u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, jer je odlučila da se posveti radu u Upravnom odboru "Politike".

Sonja Liht je agenciji Beta rekla da je, iako su je pravnici uveravali da te dve funkcije nisu u sukobu interesa, nakon dužeg razmišljanja ipak odlučila da završi posao u "Politici" koji je započela.

Ona je navela da je u ostavci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koju je uputila predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović obrazložila razloge za taj potez.

Istakla je da je odlučila da nastavi posao u "Politici" i da se nada da će, zajedno sa ostalim kolegama, uspeti da izvuče tu kompaniju iz teške situacije u kojoj ju je zatekao novi Upravni odbor, na čijem je ona čelu.

Novi član u zakonskom roku

Za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrana je 18. marta. Tada je izabrano svih devet članova Odbora, ali njena ostavka neće ugroziti rad, pošto je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije utvrđeno da se Odbor smatra konstituisanim izborom sedmog člana.

Lihtova je izabrana na predlog predsednika Srbije, a u kabinetu Borisa Tadića je rečeno da će predsednik u zakonskom roku, nakon što ostavka bude zvanična, predložiti novog člana Odbora Agencije.

Prema zakonu, mandat člana Odbora prestaje danom podnošenja ostavke, a predlagač je dužan da u roku od 30 dana od tog dana predloži novog kandidata Skupštini Srbije.

Prva sednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije biće, kako saznaje agencija Beta, održana u utorak, 7. aprila.

Odbor Agencije treba u roku od 60 dana da na javnom konkursu izabere direktora Agencije.

Strategija za suzbijanje korupcije

Skupština Srbije je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije usvojila 23. oktobra 2008. godine, a donošenje tog propisa i osnivanje agencije, deo je Strategije za suzbijanje korupcije, obaveza prema preporukama GREKO mehanizma Saveta Evropa i uslov za ukidanje viza za EU.

Po zakonu, Agencija za borbu protiv korupcije od 1. januara 2010. godine, kada počinje primena zakona, kontrolisaće finansijske izveštaje političkih stranaka umesto skupštinskog Odbora za finansije, a preuzeće i sve poslove Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Agencija će, pored ostalog, brinuti o sprovođenju antikorupcijske strategije i akcionog plana, iniciraće izmene i donošenje propisa u oblasti borbe protiv korupcije, koordiniraće rad državnih organa u toj oblasti, sprovoditi obuku o korupciji i postupati po predstavkama građana.

Agencija bez represivnih ovlašćenja

Agencija neće imati represivna ovlašćenja, koja ostaju u nadležnosti policije i tužilaštva. Zakon, međutim, predviđa da svi državni organi moraju da dostave tražene dokumente i informacije agenciji koje su joj potrebne za eventualne provere i obavljanje drugih poslova iz njene nadležnosti.

Za kršenje zakona predviđene su strože kazne, među kojima je i zatvorska kazna za neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini, u nameri da se ti podaci prikriju.

Članovi Odbora su bivša šefica vladine kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević, profesor Pravnog fakulteta i član Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa Branko Lubarda, advokat i predsednik Republičkog odbora Slobodan Beljanski, profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, sudija Vrhovnog suda u penziji Mileva Gajinov, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Evica Petrović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Beta Zlatko Minić kao i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.