Socijalisti daleko od dogovora sa SRS i DSS

Izvor: Blic, 16.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti daleko od dogovora sa SRS i DSS

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić tvrdi za „Blic" da su pregovori o formiranju vlade sa DSS i SRS tek na početku i da usvajanje pet principa na trojnim pregovorima pre dva dana „ne znače ništa". „Dogovor sa SRS i DSS nije zakucan, taman posla. I Palma se čak uplašio", rekao je Mrkonjić i istakao da je realizacija svih razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike i saobraćaja „uslov svih uslova".

- Principi koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo usvojili su nesporni, počeli smo da pišemo i koalicioni sporazum i to će trajati nekoliko dana, međutim to još ne znači da smo se dogovorili o vladi. Nema ništa od dogovora ako mi ne obezbedimo posao za ljude, a to možemo samo ako realizujemo velike poslove kao što su autoput Horgoš-Požega i koridor 10 i sedam i Đerdap 3. Ništa od toga ne možemo da ostvarimo bez pretpristupnih evropskih fondova i kredita evropskih banaka. Mene uopšte ne zanima prazna priča, kao ni ministarska mesta. Pa nudili su mi da budem ministar dva puta, u Panićevoj i Mikulićevoj vladi, pa sam odbio. Meni je važno da se dogovorimo oko poslova i od toga neću odustati bez teških pregovora i do poslednjeg roka za formiranje vlade - rekao je Mrkonjić za „Blic".

Na pitanje da li će pregovarati sa koalicijom „Za evropsku Srbiju", bez obzira na sadašnje pregovore sa DSS i SRS, Mrkonjić je podsetio da iz te koalicije još nije stigao zvaničan poziv, ali da je on „fleksibilan" i „ko me pozove ja ću ići na pregovore".

Pregovori tek počeli

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma juče je bio veoma raspoložen da svim novinarima koji su ga zvali objasni da su „dosadašnji razgovori koalicije SPS-PUPS-JS tek početak, pet odsto od onoga što treba da se dogovori, a principi ne znače još ništa jer su oni prihvatljivi za sve stranke osim za Čedu Jovanovića i Rizu Halimija".

- Ja sam protiv poništavanja SSP, a isto tako sam za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije jer to piše u Rezoluciji 1244. U SSP postoji član 135. koji govori o poštovanju Rezolucije 1244 i to je završena priča - rekao je za „Blic" Marković i dodao da mora da se sarađuje sa celim svetom jer od toga zavisi život u Srbiji.

Na pitanje „Blica" da li je na razgovorima sa predstavnicima DSS i SRS dobio neke garancije da će u Skupštini biti ratifikovan SSP, Palma je kratko rekao:

- Nisu mi ništa rekli za SSP. To je moj uslov, jer bez investicija nema ništa. To kao predsednik opštine Jagodina vrlo dobro znam. Važno je i da je naša koalicija jedinstvena po svim pitanjima - kaže Palma za „Blic" i kaže da će razgovarati sa DS „ako pregovori sa SRS i DSS propadnu, jer nećemo da dozvolimo da Srbija stane i da stane život u Srbiji".

Izvori „Blica" iz SPS-a kažu da su u ovoj stranci gotovo podjednako jake dve struje, od kojih jedna navija za formiranje vlade sa radikalima i DSS, a druga za koaliciju sa DS. Juče se u ovoj stranci od čijeg opredeljenja zavisi kakva će vlada biti formirana radilo punom parom, iako je Ivica Dačić bio na putu - u Moskvi. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, juče je za „Blic" rekao da radne grupe rade na tekstu koalicionog sporazuma, ali i da se na nivou izvršnih odbora SPS i DSS razgovara o mogućim koalicijama u Vojvodini i na lokalu.

- Lociramo mogućnosti da u svim opštinama, gde god je to moguće, formiramo koalicije sa DSS. Za sada samo s njima razgovaramo, a zatim će oni videti sa svojim koalicionim partnerima iz Nove Srbije šta o tome misle, a mi ćemo razgovarati sa PUPS i JS, zatim ćemo i SRS uključiti u dogovore - rekao je Ružić.

Dačić: prvo DSS pa DS

Dačić je Moskvi izjavio da je sa predstavnicima DSS-NS i SRS postignut načelni dogovor o principima i načelima. Na pitanje da li isključuje pregovore sa demokratama Dačić je rekao da se pregovara sa DSS, kao što je i najavljeno.

- Ne možemo u isto vreme razgovarati sa više političkih opcija u Srbiji - rekao je Dačić.

Lideri SPS koje je „Blic" juče kontaktirao redom su odbijali da komentarišu mogućnost da u Beogradu idu u koaliciju sa „narodnjacima" i radikalima, a na republičkom nivou sa listom „Za evropsku Srbiju". Ipak, potvrđeno nam je da je dogovor za Beograd načelno postignut sa SRS i DSS i da za sada nema ni pomena o njegovoj promeni. Kandidat DS za gradonačelnika Dragan Đilas rekao je juče da su pregovori ove stranke sa DSS o Beogradu zamrznuti jer su svi kontakti u ovom trenutku prebačeni na republički nivo. Kako „Blic" nezvanično saznaje u vrhu DS, o Beogradu će se razgovarati tek nakon što se postigne dogovor sa SPS oko republičke vlade.

Đilas rekao da je tokom izborne noći razgovarao sa funkcionerima DSS Aleksandrom Popovićem i Nenadom Komatinom i pozvao ih da zajedno formiraju vlast u Beogradu kako bi nastavili da rade na poslovima koje su započeli pre nekoliko godina.

- Imao sam neformalnu komunikaciju i sa ostalim strankama, ali s obzirom na to da je grupacija SRS, DSS i SPS imala pregovore sa kandidatom radikala Aleksandrom Vučićem, ti kontakti stoje - rekao je Đilas i naglasio da bi glasači DSS želeli da ta stranka nastavi saradnju sa DS u Beogradu i da bi saradnja DSS sa radikalima značila kršenje izborne volje građana.

Rat saopštenjima

Predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić najavio je juče da su demokrate započele pregovore o formiranju opštinskih i gradskih vlasti u Srbiji sa socijalistima. Jučerašnji dan obeležio je i „rat saopštenjima".

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić najavio je nastavak razgovora o vladi sa DSS i koalicijom stranaka oko SPS za danas ili prekosutra, kad se, kako je rekao, Tomislav Nikolić i Dragan Todorović vrate iz Haga, Ivica Dačić iz Moskve. Kako je „Blicu" rečeno u SPS, Dačić se iz Moskve vraća danas pa pre nedelje ne treba očekivati nastavak razgovora.

Tadić: Koštunica kažnjava građane

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je da bi formiranje vlade čiju bi okosnicu činili radikali i DSS bilo prekrajanje izborne volje građana. Tadić je ocenio da izborna volja građana mora da se poštuje i da je za listu „Za evropsku Srbiju", kojoj su građani ukazali poverenje, potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om. On je ocenio i da „zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje Koštunica sada želi da kazni Srbiju".

Koštunica: Besmislice Tadića

Lider DSS Vojislav Koštunica koji je saopštio je da će koalicija na čijem je čelu „poštovati iskazanu volju građana na izborima koju može predstavljati samo 126 poslanika i upozorio da Tadića da bi sve drugo predstavljalo uzurpaciju vlasti. On je rekao da do sada još niko osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama. „Ta besmislica najbolje i sve govori o onome ko je izrekao".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadićev blok u defanzivi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2008

Iako su Radikali, Koštunica i Socijalisti postigli dogovor oko principa za formiranje Vlade, to još ne znači i sporazum o novoj Vladi. Jedan od članova koalicije oko Socijalističke partije Srbije Dragan Marković Palma čak tvrdi da taj dogovor još uvek ne znači ništa.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.