Izvor: B92, 17.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Standardi pre statusa neophodni, ali nedovoljni

Vašington -- Politika "standardi pre statusa" je neophodna, ali nedovoljna strategija za rešavanje problema Kosova, zbog čega je potrebno da se SAD intenzivnije angađuju na tom pitanju, a Ujedinjene nacije donesu niz mera, uključujući i novu rezoluciju Saveta bezbednosti, kako bi se postavili parametri za odluku o konačnom statusu Kosova, navodi se u predlogu koji je predstavio Danijel Server, direktor Balkanske inicijative vašingtonskog Instituta za mir, prenosi za B92 Helena Đorđević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U tekstu pod nazivom "Kosovo - status uz standarde" kaže se da bi nova rezolucija Saveta bezbednosti morala da sadrži čvrste međunarodne garancije za bezbednost Srba i drugih manjina, ali i četiri "ne" - sprečavanje povratka Kosova pod upravu Beograda, sprečavanje podele Bosne ili Makedonije, zabranu otuđivanja srpske imovine i spomenika na Kosovu, i zabranu nasilja. Takođe se predlaže ohrabrivanje povratka raseljenih i odlučno kažnjavanje svih odgovornih za nedavno nasilje. U inicijativi se sugeriše jačanje privremenih institucija samouprave na Kosovu formiranjem ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, i sekretarijata za spoljne poslove. Danijel Server tvrdi da ta rešenja nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da ne prejudiciraju konačni status pokrajine, i naglašava da je neophodno da kosovske vlasti preuzmu odgovornost za sprovođenje reda i zakona kako bi se sprečilo novo nasilje.

"Niko ne predlaže promenu datuma prve procene standarda 2005. Ono što mi predlažemo je da na putu ka 2005. godini učinite stvari koje jačaju umerene snage a slabe ekstremiste, i mislim da je važno ojačati privremene institucija preko formiranja Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova koji bi mogli da doprinesu javnoj bezbednosti. Za Kosovo važi isto što i za Irak i Avganistan: 'loše momke' neće uhvatiti 19-godišnji američki vojnici, potrebni su ljudi koji govore albanski jezik i spremni su da se obračunaju sa ekstremizmom, a tada ćete videti dramatičnu promenu na terenu. Ali to je nemoguće sve dok su sprovođenje reda i mira obaveze samo međunarodne zajednice na Kosovu", rekao je Server.

Deo predloga je i početak eksperimentalnih programa decentralizacije vlasti na geografskoj a ne etnickoj osnovi, ali se ne isključuje ni mogućnost podele Kosova "ukoliko Beograd i Priština mogu da postignu takav dogovor": "Grupa čije rezultate razgovora sumira ovaj dokument imala je intenzivne diskusije o tome. Suština je da se većini učesnika razgovora nije dopala ideja o podeli Kosova, ali ono što su zaista želeli da isključe jeste da podela Kosova vodi podeli BiH ili Makedonije. Beograd i Priština imaju pravo da razgovaraju o razmeni teritorije dok govore o svojoj teritoriji, ali nemaju pravo da razgovaraju o teritoriji drugih država."

SAD bi trebalo da se energičnije uključe u rešavanje kosovskog pitanja, ili putem imenovanja specijalnog izaslanika ili insistiranjem da se postavi Amerikanac na mesto sledećeg specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN. Predlog Instituta za mir predviđa nastavak privatizacije na Kosovu i omogućavanje davanja kredita Svetske banke i MMF-a Kosovu. Tekst je rađen na osnovu konsultacija sa stručnjacima za Balkan i predstavnicima američke administracije, a iako je reč o zbiru ideja i predloga, slični dokumenti Instituta za mir u značajnoj meri utiču na formiranje zvanične politike SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.