Sejdiu: Odgovorni na severu Kosova suočiće se za zakonom

Izvor: Blic, 15.Feb.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu: Odgovorni na severu Kosova suočiće se za zakonom

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je danas da je važno da se "strategija za sever Kosova" sprovede radi uspostavljanja reda i zakona jer u tom delu i dalje postoje "paralelne strukture koje su se ogrešile o zakon".

Sejdiu je, u intervjuu za "Dojče vele" uoči dvogodišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao da smatra da je ta strategija mogla da dođe i ranije, kao i da se uspostavljanje misije Euleksa na severu "oteglo bez potrebe".

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da li je moguća upotreba sile protiv paralelnih struktura, on je odgovorio da nikada nije rekao, niti će reći da treba upotrebiti silu protiv građana Kosova.

"Ali, kažem da treba raditi energičnije na uspostavljanju reda i zakona. Oni koji su odgovorni, treba da se suoče sa zakonom. Tu je, međutim, potrebna tesna saradnja sa međunarodnim institucijama, kako bi se obezbedila ukupna stabilnost zemlje", ocenio je Sejdiu.

On je kazao da u Srbiji postoje ljudi koji "i dan danas misle da Kosovo treba podeliti, ali je naš odgovor - ne".

Komentarišući što u poslednje vreme nije bilo novih priznavanja nezavisnosti Kosova, Sejdiu je rekao da verovatno neke zemlje čekaju mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, ali je i dodao da očekuje "pozitivan napredak u pogledu novih priznanja".

Sejdiu je kazao da Međunarodni sud pravde ne može da "previdi jake argumente, koje je Kosovo imalo i u trenutku proglašenja nezavisnosti", navodeći da ne misli da "postoji međunarodni otpor tome da kosovski narod ima pravo da odluči o samom sebi".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.