Sednica SB: Rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Izvor: Blic, 08.Jul.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB: Rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Na sednici Saveta bezbednosti rezoluciji o Srebrenici nije izglasana, među članicama deset je glasalo za, Rusija je bila protiv, dok su četiri zemlje - Kina, Nigerija, Venecuela i Angola, bile uzdržane.

Na samom početku sednice brifing za prisutne održao je Jan Elijason, zamenik šefa UN, koji je govorio o događanjima u Srebrenici i koji je konstatovao da Savet mora da razmisli šta je neophodno učiniti da se ovaj genocid ne bi ponovio .

Nakon njegovog kratkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvoda, prisutnima se putem video linka iz Ženeve obratio princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava, čije je govor za razliku od Elijansonovog, uglavnom bio posvećen sledećim pitanjima: "Kako smo mi iz UN mogli dozvoliti da se to dogodi? Gde su zakazale diplomatske aktivnosti? I da li je UN ispunio svoju misiju?"

Zeid je potom precizno govorio o svim događajima u vezi sa Srebrenicom, počev od 1993. sve do 11. jula 1995. godine i svim aktivnostima međunarodne zajednice.

- Srebrenice je katastrofa koju je doživeo narod u BiH, ali je i katastrofa Ujedinjenih nacija - zaključio je Zeid.

Predstavnik Rusije Vitalij Čurkin obraćanje je počeo zahtevom za minut ćutanja za žrtve u Srebrenici. On je konstatovao da bi usvajanje rezolucije bilo kontraproduktivno, te je tražio da ne bude stavljena na glasanje. U suprotnom, Rusija će glasati protiv.

Sednica je juče odložena jer je Rusija pretila vetom,a nakon toga, Kina je insistirala na tome da se o rezoluciji postigne konsenzus.

Do odlaganja je došlo radi novih konsultacija.

Velika Britanija i SAD su predložile i novi tekst rezolucije, a konsultacije i usaglašavanje trajali su do samog početka sednice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RUSKO "NJET" Rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Izvor: Blic, 08.Jul.2015

Savet bezbednosti UN nije podržao britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Među članicama deset je glasalo za, Rusija je bila protiv i iskoritisla pravo veta, dok su četiri zemlje - Kina, Nigerija, Venecuela i Angola - bile uzdržane...Na samom početku sednice brifing za prisutne održao je Jan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.