Rezolucija o Srebrenici, novi pokušaj

Izvor: RTS, 08.Jul.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o Srebrenici, novi pokušaj

Ambasadori Saveta bezbednosti UN raspravljaju o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednicu otvara zamenik šefa UN Jan Elijason.
16.07 - Počinje sednica Saveta bezbednosti. Pre početka sednice razgovarali ambasadori SAD i Rusije, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer. Sednica počela izlaganjem zamenika šefa UN Jana Elijasona.

Britanski predlog rezolucije o Srebrenici, po četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put za poslednja 24 časa, našao se na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali još uvek nije poznato da li će se ambasadori država članica, zbog udaljenih stavova Rusije i Britanije, izjašnjavati o tom dokumentu.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u utorak uveče, najavljujući da će 11. jula ići na komemoraciju u Potočare, ocenio i da Savet bezbednosti neće doneti rezoluciju o Srebrenici u ponuđenom obliku.
Brifing, na kojem je trebalo da svoja viđenja događaja u Srebrenici predstave drugi čovek svetske organizacije Jan Elijason i šef UN za ljudska prava princ Zaed, tri puta je u utorak odlagan zbog pregovora velikih sila o sadržaju rezolucije.
Kako navode diplomate u sedištu UN, Rusija je zapretila vetom, pa se rasprava o dokumentu, koji je do sada doživeo nekoliko promena, preselila u sale za konsultacije. Tokom pregovora strane nisu preterano približile stavove.
Rusija je, posle neuspeha pregovora u utorak, saopštila da se "još uvek radi na tekstu rezolucije", ali i da je prerano za konačne ocene.
"Pokušaćemo da pronađemo kompromis prihvatljiv za sve strane", rekao je neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova agenciji RIA Novosti.
"Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška dejtonskom procesu. Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim", ocenio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov.
Ambasadori ostalih država članica Saveta bezbednosti nisu želeli da komentarišu tok pregovora.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSIJA ULOŽILA VETO: Ništa od rezolucije!!!

Izvor: Mondo, 08.Jul.2015

Rusija uložila veto na britanski predlog rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. Kinezi uzdržani. Amerika: Ruski veto je još jedna mrlja na reputaciji Saveta bezbednosti!..Foto: UN Photo/Evan Schneider..Ruska Federacija sprečila je u SB UN usvajanje britanskog predloga rezolucije o Srebrenici,...

Nastavak na Mondo...

Rusko “Ne” Britancima!

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2015

RUSKA Federacija stavila je juče veto na predlog britanske rezolucije o Srebrenici! Tako je, posle višenedeljnog diplomatskog rata najvećih svetskih sila, dokument Londona koji je izuzetno nepovoljan po Srbiju, doživeo potpuni fijasko na sednici Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama. To je i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.