RUSKO NJET Rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Izvor: Blic, 08.Jul.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKO "NJET" Rezolucija o Srebrenici nije usvojena

Savet bezbednosti UN nije podržao britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Među članicama deset je glasalo za, Rusija je bila protiv i iskoritisla pravo veta, dok su četiri zemlje - Kina, Nigerija, Venecuela i Angola - bile uzdržane.

Na samom početku sednice brifing za prisutne održao je Jan Elijason, zamenik šefa UN, koji je govorio o događanjima u Srebrenici i konstatovao da Savet mora da razmisli šta je neophodno učiniti da se ovaj genocid ne bi ponovio .
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Nakon njegovog kratkog uvoda, prisutnima se putem video linka iz Ženeve obratio princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava, čije je govor za razliku od Elijansonovog, uglavnom bio posvećen sledećim pitanjima: "Kako smo mi iz UN mogli dozvoliti da se to dogodi? Gde su zakazale diplomatske aktivnosti? I da li je UN ispunio svoju misiju?"

Zeid je potom precizno govorio o svim događajima u vezi sa Srebrenicom, počev od 1993. sve do 11. jula 1995. i aktivnostima međunarodne zajednice.

- Srebrenica je katastrofa koju je doživeo narod u BiH, ali je i katastrofa Ujedinjenih nacija - zaključio je Zeid.

Predstavnik Rusije Vitalij Čurkin obraćanje je počeo zahtevom za minut ćutanja za žrtve u Srebrenici. On je konstatovao da bi usvajanje rezolucije bilo kontraproduktivno, te je tražio da ne bude stavljena na glasanje. U suprotnom, Rusija će glasati protiv.

- Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u BiH - rekao je Čurkin.

Veto

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja - Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije. Glasanjem protiv, Rusija je onemogućila usvajanje rezolucije.

Predstavnik Velike Britanije Piter Vilson  je rekao da rezolucija kao dokument ne optužuje srpski narod i da je zbog poštovanja prema žrtvama važno da se glasa o britanskom predlogu.

- Svi znate koliko smo teško radili na ovom tekstu i koliko puta smo ga menjali i koliko smo merili svaku reč - rekao je predstavnik Velike Britanije.

- Genocid se dogodio u Srebrenici! Zamislite samo da ste majka nekog od 8.000 nastradalih? Rusija je danas povukla crvenu liniju i odbila da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, neke zemlje su bile suzdržane, da li ćemo negirati da se dogodio i holokaust? - poručičća je ambasadorka SAD Samanta Pauer.

Kina je pre glasanja predlagala da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi sa rezolucijom.

Prvobitno je bilo planirano da sednica bude održana juče, ali je odlagana tri puta jer nije bilo konsenzusa o tekstu britanske rezolucije.

Nakon toga nastavljene su konsultacije, a zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici, preneo je Sputnjik.

- Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu - rekao je Gatilov.

- Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim - ocenio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

Velika Britanija i SAD su predložile i novi tekst rezolucije, a konsultacije i usaglašavanje trajali su do samog početka sednice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.