Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Problem nije u SSP nego u Evropskoj uniji

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je večeras da nema zamerke na sadržaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ali da je problem u ponašanju Evropske unije koja, po njegovom mišljenju, promoviše nezavisnost južne pokrajine.

U intervjuu za televiziju B92, Samardžić je potvrdio da su se predstavnici Demokratske stranke Srbije u vladi prošle godine saglasili sa tekstom sporazuma i da je vlada ovlastila potpredsednika Božidara Đelića da ga potpiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da "treba preispitati situaciju" nakon što su neke zemlje EU priznale nezavisnost Kosova.

Samardžić je potvrdio da se i u potpisanom tekstu SSP nalazi odredba o primeni rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da je ta rezolucija postala "mrtvo slovo na papiru" od momenta kada je, kako smatra, EU počela da sprovodi nezavisnost.

On je dodao da bi SSP "mogao da se spase" i da bi on mogao biti ratifikovan ako bi se EU vratila na stavove prema Srbiji koje je poštovala pre priznanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o pretnjama koje se predsedniku Tadiću i potpredsedniku vlade Đeliću upućuju nakon potpisivanja ŠP, ministar je rekao da mu je razumljivo da ljudi sa Kosova "upotrebe i koju težu reč".

"Sad ako je pretnja - pretnja je i ja mogu da je osudim jer je to prejaka reč. Ali, hoću da kažem da moramo da razumemo da su oni (Srbi sa Kosova) ugrožena strana a ne predsednik države kome neko ovde preti plakatima, za koje ne znam ko to čini ali je za svaku osudu", rekao je Samardžić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Samardžić: EU da promeni stav

Izvor: B92, 06.Maj.2008, 17:37

Slobodan Samardžić (FoNet)..Beograd -- Ministar Slobodan Samardžić rekao je da se SSP može usvojiti, čak i u nepromenjenom tekstu, ako Srbija bude imala jasnu politiku i ako EU promeni politiku prema Kosovu... Gostujući u Poligrafu televizije B92, ministar za Kosovo i Metohiju i funkcioner Demokratske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.