SVETSKA VLADA U SENCI ZASEDA U SRBIJI: Trilateralna komisija u BG!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETSKA VLADA U SENCI ZASEDA U SRBIJI: Trilateralna komisija u BG!

Trilateralna komisija, koju često nazivaju “svetska vlada u senci”, otvorila je danas u Beogradu zasedanje svog evropskog ogranka.

Trodnevni skup na koji su pozvani članovi svetske ekonomske i političke elite biće zatvoren za javnost, što dodatno raspaljuje maštu znatiželjnih koji žele da znaju ko će biti prisutan i o čemu će biti reči na 38. zasedanju te organizacije, koja će se prvi put okupiti u Beogradu.

Na zvaničnom sajtu Trilateralne komisije nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << informacije o zasedanju u Beogradu, a prema najavama iz medija sednicu će otvoriti predsednik za Evropu i bivši šef Evropske centralne banke Žan-Klod Triše, dok će goste pozdraviti premijer Aleksandar Vučić.

Foto: AP/Darko Vojinović

Predsednik srpskog ogranka Trilateralne komisije Jovan Kovačić naveo je za Tanjug da očekuje dobru posećenost skupa na koji su pozvani članovi srpske vlade, kao i regionalni lideri, dok je za predstojeći događaj rekao da će to biti “jedan od najozbiljnijih skupova od Titove sahrane”.

Govoreći za Tanjug o uticaju Trilateralne komisije, predsednik organizacionog odbora skupa Tahir Hasanović, ukazao je da ona već četiri decenije bitno utiče na finansijske i ekonomske tokove sveta, jer u njoj sede istaknuti ljudi koji imaju mogućnost sagledavanja razvoja sveta.

Trilateralnu komisiju osnovali su u Njujorku 1973. godine Dejvid Rokfeler i Zbignjev Bžežinski. Među njenim članovima je više bivših svetskih lidera. Pored koncentrisane političke moći, u srži postojanja ove organizacije je kapital, pa su njoj i predstavnici Svetske banke, Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i većine velikih svetskih banaka, kao i najvećih multinacionalnih kompanija.

Iako se delovanje Trilateralne komisije oduvek bilo diskretno, ono je uključivalo i medije, odnosno njihove direktore, pod uslovom da ništa od onoga što su čuli ne objavljuju ni kao nezvanična saznanja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Bilo bi nemoguće da razvijamo naš plan za svet da smo bili pod lupom javnosti tokom svih godina – rekao je svojevremeno Rokfeler.

Ono što je javnost ipak mogla da sazna o “planu za svet” jeste da Trilaterala nastoji da konsoliduje i kontroliše četiri centra moći: politički, monetarni, intelektualni i duhovni, a u interesu stvaranja mirnije i produktivnije svetske zajednice.

Protivnici globalizacije tvrde da je istinski cilj Komisije stvaranje svetske ekonomske moći koja će biti nadmoćnija od političkih vlada država koje su uključene u rad organizacije. Iako nema dokaza da je Trilaterala zaista moćnija od demokratski izabranih vlada i da njima upravlja, što su kloni da tvrde zagovornici teorija zavere, odsustvo informacija doprinelo je da se na tu organizaciju gleda podozrivo.

Evropska grupa Trilateralne komisije u početku je obuhvatala države članice tadašnje Evropske ekonomske zajednice. Kako se ta grupacija vremenom proširivala, članstvo Trilaterale ulazile su nove članice.

Srbija je najmlađa članica Trilateralne komisije. U članstvu od prošle godine i uz Norvešku je jedina članica Evropske grupe koja nije istovremeno članica EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.