SUSRET LIDERA ZAPADNOG BALKANA Brnabić: Regionalna saradnja prioritet, članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije (VIDEO)

Izvor: Blic, 26.Avg.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUSRET LIDERA ZAPADNOG BALKANA Brnabić: Regionalna saradnja prioritet, članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije (VIDEO)

U Draču u Albaniji danas se održava neformalni sastanak zvaničnika zemalja Balkana i evropskog komesara Johanesa Hana čiji je fokus biti na Akcionom planu za produbljivanje ekonomske integracije u regionu. Srpska premijerka Ana Brnabić, koju je u Draču dočekao premijer Edi Rama, poručila je na skupu da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti Vlade Srbije, a članstvo u Evropskoj uniji strateško >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opredeljenje Srbije.

Govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, premijerka je rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština- Tirana-Drač („Autoput mira“), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu. Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

- Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom - rekla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je „trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima“.

Učesnike sastanka na početku su pozdravili domaćin skupa, premijer Republike Albanije Edi Rama, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler. Na skupu učestvuju i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

Rama dočekao goste

Inače, Rama ništa nije menjao na svom imidžu od skupa u Trstu tako da je i danas obučen u plavo elegantno odelo i u belim “adidas” patikama.

Skup premijera održava se u rezidencija Melisa, gde je prethodno domaćin, albanski premijer Edi Rama, priredio prijem dobrodošlice.

Učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, o digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima, najavljeno je ranije iz Vlade Srbije.

Skup treba da ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovođenja reformskih procesa koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda celog regiona.

Tema je i pospešivanje sprovođenja obaveza preuzetih u julu na Samitu u Trstu.

Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu pružiće nove prilike kako za biznis, tako i za građane, te ojačati rast i tržište rada, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sledeći konkretni koraci će uključivati - uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rešavanje sporova.

Evropska komisija podržava regionalnu saradnju na području Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz znatna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje region, ekonomiju i ljude, kao i saradnju Balkana i EU.

Skupu, pored domaćina Rame, prisustvuju predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić, premijeri Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.

Kako je ranije najavljeno biće to prilika da se Brnabić sastane bilateralno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Na sastanku učestvuju i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore ovih zemalja.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit u Draču, ekonomija i infrastruktura najvažnije teme

Izvor: N1 televizija, 26.Avg.2017

U Draču se održava samit premijera regiona, čiji će domaćin albanski premijer Edi Rama. Predsednici vlada razgovaraju o ekonomiji i investicijama. Obraćajući se učesnicima, predsednica Vlade Ana Brnabić na početku izlaganja istakla je da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima...

Nastavak na N1 televizija...

Brnabić: Jačanje saradnje sa susedima jedan od prioriteta

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Avg.2017

​ DRAČ - Regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susjedima prioriteti su Vlade Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na neformalnom skupu premijera zemalja Zapadnog Balkana, u Draču..."Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije, naglasila je premijerka, podsećajući...

Nastavak na Nezavisne Novine...

SUSRET LIDERA ZAPADNOG BALKANA Han: Ekonomska integracija regiona nije zamena za pristupanje EU; Brnabić: Regionalna saradnja prioritet za Srbiju (VIDEO)

Izvor: Blic, 26.Avg.2017

U Draču u Albaniji danas se održava neformalni sastanak zvaničnika zemalja Balkana i evropskog komesara Johanesa Hana čiji je fokus biti na Akcionom planu za produbljivanje ekonomske integracije u regionu. Han je poručio da zemlje Zapadnog Balkana treba da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.