SRBIJA URUČUJE PROTESTNU NOTU FRANCUSKOJ Vučić: Odluka o Haradinaju je sramna, skandalozna, nepravična, i pre svega politička

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA URUČUJE PROTESTNU NOTU FRANCUSKOJ Vučić: Odluka o Haradinaju je sramna, skandalozna, nepravična, i pre svega politička

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka suda u Francuskoj sramna, skandalozna, nepravična i nepravedna, i pre svega politička. Zato će Srbija danas uputiti protestnu notu Francuskoj, a naš ambasador u Parizu Rajko Ristić biće pozvan na konsultacije u Beograd.

- Nećemo da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ovo je najviši stepen našeg protesta Francuskoj, sa kojom su odnosi uzdrmani - kazao je premijer.

Povodom odluke Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja umesto da ga izruči Srbiji na njen zahtev, Vučić je rekao da to rešenje niko normalan ne može da razume i da će danas popodne razgovarati telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, ali i sa drugim državnicima u svetu, jer se ovde "ne radi o politici, već o zaštiti ratnih zločina i poštovanju međunarpdnih konvencija".

- Srbija će nastaviti da goni sve one koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju - rekao je Vučić i poručio građanima Srbije da slobodno "uzdignuta čela idu ulicama, jer nismo mi danas poniženi i poraženi, već oni koji su ovakve odluke donosili".

Vučić im je rekao da treba da se stide zbog ovakve odluke o Haradinaju, jer to nikakve veze nema sa pravom i pravde.

Kako je rekao, pravo i pravda nisu lako dostižni, ali da veruje da ćemo se izboriti i za pravo i za pravdu i za zaštitu žrtava.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije koja je jutros hitno sazvana rekao da je obrazloženje odluke da bi izručenje imalo teške lične posledice po Haradnija skandalozno, dodajući da ga nismo zvali na bombone i čokolade već da odgovara za najteže zločine.

- Da nije žalosno i tužno, bilo bi smešno - naveo je on.

Kako je rekao, sada je problem što se u Srbiji smatra da je Haradinaj zločinac i da ne bi imao fer suđenje, a oni sami su godinama zvali zločincima i Miloševića, i Karadžića, i Mladića i Šešelja.

Premijer je istakao da je Srbija ispunila sve uslove za izručenje Haradinaja.

Vučić je potom počeo da čita strašna svedočenja Haradinajevih žrtava.

- Srbija će nastaviti da štiti mir i stabilnost u regionu i nećemo da odgovaramo na njihove provokacije. Mi ćemo umeti da očuvamo ustavni poredak i unutrašnji mir - kazao je Vučić i poručio da se zamisle ko sve i zašto govori o velikoj Albaniji, kao i šta sve može da se desi u Makedoniji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Sramna i politička odluka, protestna nota Francuskoj

Izvor: N1 televizija, 27.Apr.2017

Odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji je sramna, skandalozna, protivpravna i nepravična i više od svega politička, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju, pa ni Francuskoj i da će uputiti protestnu notu...Ambasador...

Nastavak na N1 televizija...

VUČIĆ O OSLOBAĐANJU HARADINAJA: Srbija otkazuje gostoprimstvo francuskom ambasadoru

Izvor: Kurir, 27.Apr.2017

...Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija za sada neće da prekida diplomatske odnose sa Francuskom, zbog današnje odluke o oslobađanju Ramuša Haradinaja Premijer je dodao i da Srbija otkazuje gostoprimstvo francuskom ambasadoru..On je dadao i da vodi suverenu i nezavisnu zemlju, te...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.