Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA SRBIJE Mihajlović: U 2017. strategija stambene politike, da se zna ko je odgovoran za zgradu

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada tiče svakog građanina, a treba da omogući da Srbija konačno 2017. dobije strategiju stambene politike i da obezbedi minimum održavanja svake zgrade.

Obrazlažući poslanicima više zakonskih predloga, Mihajlović je u Skupštini Srbije rekla da novi zakon treba da obezbedi minimum održavanja zgrada koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mora da postoji u svakoj zgradi kada je u pitanju bezbednost, te daje osnovu da se razmišlja i o energetskoj efikasnosti zgrada.

Navela je da je 90 odsto stambenih objekata napravljeno bez uvažavanja standarda energetske efikasnosti i istakla važnost racionalnog ponašanja u trošenju energije.

Kada je reč o troškovima održavanja, Mihajlović kaže da stanari ništa više novca za to neće izdvajati nego što su do sada izdvajali, i istakla da je važno da se zna kakva je struktura tog novca i kako se koristi.

Ko je odgovoran za održavanje zgrade

Bilo je, kaže, situacija da padaju fasade sa zgrada, te da ne rade liftovi u zgradama, te da treba da znamo ko je odgovoran za to da ne padne fasada sa zgrade i ne ubije nekoga.

Navodeći da je pojava profesionalnih upravnika zgrada naišla na dosta otpora onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, Mihajlović je rekla da je postojanje profesionalnih upravnika u EU obaveza, a da je predlozenim zakonom izbor na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom.

- Imamo opciju da upravnik bude stanar zgrade, ako to stanari odluče ali ako ne žele svog komšiju za upravnika, oni će zajedno sa Privrednom komorom odlučiti ko će upravljati zgradom - kaže Mihajlović.

Izbor upravnika zgrade

U slučaju da tu ne bude dogovora, lokalne samouprave će sa Privrednom komorom na određeni rok izabrati prinudnog upravnika, koji će postojati samo u onim stambenim objektima gde stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom, a takav upravnik moraće da položi određene ispite i da poseduje licencu.

Predloženi zakon, kako je navela ministarka, prvi put rešava pitanje zastićenih stanara i vlasnika stanara, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupe koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja - žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici.

Obrazlažući izmene Zakona o komunalnim delatnostima, Mihajlović kaže da nova rešenja detaljno preciziraju šta su komunalne delatnosti, uvode princip konkurentnosti i mogućnost da se mnogo stabilnije finansiraju komunalne delatnosti, a prvi put će omogućiti da se uvažava mišljenje građana kada je reč o kvalitetu usluge.

Poslanici danas treba da razmotre i predloge zakona o upravljanju aerodromima i o transportu opasne robe, kao i izmene zakona o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Trans-evropske železnice i potvrđivanje Multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Kako se navodi u obrazloženju, zakon o upravljanju aerodromima, donosi se kako bi se stvorili uslovi za davanje aerodroma u koncesiju, što bi bio način za "obezbeđivanje sredstava za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji".

Zakon o transportu opasne robe sadrži nova rešenja u oblasti transporta opasne robe čiji je cilj da ovu oblast saobraćaja približi standardima koji se danas primenjuju u Evropskoj uniji, navodi se u obrazloženju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dodatnih troškova za održavanje zgrada

Izvor: Beta, 14.Dec.2016

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će usvajanjem Predloga zakona o stanovanju biti obezbedjen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi radi bezbednosti gradjana, ali da zakon neće doneti nove dodatne troškove gradjanima.Ona...

Nastavak na Beta...

Za upravnika zgrade mesečno oko 300 RSD

Izvor: B92, 14.Dec.2016

U skupštinskoj raspravi o više zakonskih predloga najviše je bilo reči o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada...Cilj zakona je, prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pristojno održavanje zgrada prvenstveno zbog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.