Za upravnika zgrade mesečno oko 300 RSD

Izvor: B92, 14.Dec.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za upravnika zgrade mesečno oko 300 RSD

U skupštinskoj raspravi o više zakonskih predloga najviše je bilo reči o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Cilj zakona je, prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pristojno održavanje zgrada prvenstveno zbog bezbednosti.

Mihajlovićeva je rekla da će stanari među sobom moći da izaberu upravnika, a da u slučaju da se odluče za profesionalnog upravnika zgrada, on će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti dužan da skupštini stanara podnosi izveštaj.

Prema njenim rečima, skupština stanara će u svakom trenutku moći da prekine ugovorni odnos sa profesionalnim upravnikom ako je nezadovoljna njegovim radom, kao i da će sve odluke donositi stanari.

Odgovarajući na primedbe poslanika opozicije, Mihajlovićeva je u skupštinskoj raspravi o tom predlogu zakona rekla da će skupština stanara, koja se odluči za licenciranog profesionalnog upravnika, sklopiti sa njim ugovor i dogovoriti mesečnu cenu za taj posao.

“Procene su da je taj iznos između 200 i 350 dinara. Može da bude i manji”, rekla je Mihajlovićeva i rekla da se održavanje zgrada i do sada plaćalo.

U slučaju da nema dogovora o upravniku, prinudnog upravnika bira lokalna samouprava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja je dužna da organizuje obuku za prinudenog upravnika, nakon koje će polagati ispit i dobiti licencu.

Opozicija, između ostalog, smatra da se predloženim rešenjima zadire u privatnost, da će uvođenje profesionalnih upravnika omogućiti partijsko zapošljavanje, da se uvode "privatni izvršitelji", te da će građani dobiti nove troškove.

Skupština danas razmatra i predloge zakona o upravljanju aerodromima i o transportu opasne robe, kao i izmene zakona o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Poslanici u objedinjenoj raspravi razmatraju i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Na dnevnom redu je i rasprava o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji projekta Trans-evropske železnice i potvrđivanje Multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I opštine regrutuju upravnike zgrada

Izvor: Večernje novosti, 15.Dec.2016, 10:04

U Skupštini Srbije poslanici u sredu raspravljali o predlogu Zakona o stanovanju. Lokalne samouprave će moći da osnuju firme za stambene poslove PO novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, o kojem se u sredu raspravljalo u Skupštini, opštine i gradovi će dobiti mogućnost...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.