Izvor: B92, 03.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG i zvanično u SE

Strazbur -- Srbija i Crna Gora postala je u četvrtak punopravna članica Saveta Evrope. Tokom svečanog prijema u sedištu Saveta Evrope u Strazburu, intonirana je himna državne zajednice "Hej, Sloveni" i podignuta njena zastava. "Srbija i Crna Gora, dobrodošla kući", poručio je generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer na ceremoniji prijema.

Predsedavajući Komiteta ministara saveta Evrope, šef diplomatije Malte Džozef Borg rekao je državnoj delegaciji Srbije i Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore da njihovo prisustvo u Strazburu "svedoči o sposobnosti Evrope da prevaziđe svoje najteže probleme i da nastavi neumorno da radi na ujedinjavanju celog Kontinenta". "Savet Evrope vam stavlja na raspolaganje sve svoje iskustvo i pruža podršku za obavljanje ovog teškog zadatka", zaključio je Borg.

Obraćajući se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović rekao je da, "kao naslednice starih evropskih država, Srbija i Crna Gora žele da, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinesu stabilnosti i napretku Evrope". "Izolacija i odsustvo iz evropskih institucija bili su otežavajući faktor za razvoj demokratije i širenje ljudskih prava i sloboda", rekao je Mićunović. On je rekao da SCG prijem u SE doživljava "kao jasan politički singal zainteresovanosti Evrope za stabilnost, razvoj i uključenje naše državne zajednice u sve procese evropskih integracija. Ako smo poslednji primljeni u prvu evropsku instituciju, ne znači da ćemo i sporo koračati i biti poslednji u ostalim integracionim procesima. Poslednja decenija prošlog veka donela nam je mnogo nesreća i u istorijskom smislu mi je smatramo izgubljenom. Uveren sam da smo tada bili čvršće u Evropi, da nam se to ne bi ni dogodilo. Danas smo svesni da samo u najboljim odnosima sa susedima, punom saradnjom sa međunarodnom zajednicom, možemo svoju sudbinu vezivati za Evropu. Pametnog čoveka sudbina vodi za ruku, a nepametnog vuče", zaključio je Mićunović pred Parlamentarnom skupštinom SE.

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović rekao je u Strazburu da je "prijem u Savet Evrope važan znak da su Srbija i Crna Gora na dobrom putu". On je, između ostalog, da današnji čin znači "odgovornost za sve u vladi da se ratni zločinci privedu sudovima".

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da prijem državne zajednice u Savet Evrope daje šansu da se afirmišu vrednosti i vrline koje okupljaju demokratske zemlje u veliku evropsku familiju. "Mi smo svesni da, ulaskom u Savet Evrope, ne preuzimamo samo zastavu časti, već i mnoge obaveze", rekao je Marović: "Mi smo danas napravili prvi korak, za nas veliki korak, na putu ka evropskoj integraciji. Pred nama stoje mnoge obaveze na putu dalje evropeizacije. Jedna od tih je priprema akcionog plana za harmonizaciju odnosa između Srbije i Crne Gore kako bi stvorili uslove da se pristupi izradi studije za zaključenje sporazuma o asocijaciji i stabilnosti. Mislim da ćemo taj posao završiti najkasnije do 15. maja".

O tome kako je izgledala sama ceremonija prijema, iz Strazbura izveštava novinr Radija B92, Daniel Bukumirović. Ceremonija prijema je prošla bez mnogo glamura, u stvari SCG je prošla kroz protokol koji je organizovan i u prethodna 44 slučaa primanja u članstvo evropskih zemalja. Iako se u kuloarima govorilo da će šef diplomatije Goran Svilanović podići zastavu, prema protokolu to su učinili službenici SE. I pored toga što su svi govornici naglasili da za našu zemlju počinje novo doba evropskih integracija, činjenica da se na jarbolu vijori zastava bivše države i da je svirana himna Jugoslavije govori da pre, često spominjanog, velikog koraka u Evropu predstoji nastavak mukotrpnog rada na poboljšanju srpsko-crnogorske stvarnosti i sagledavanja prošlosti. Pored reči radosti i dobrodošlice gotovo, sve govornike, kako onih iz SE, tako i onih iz SCG, vezuje to što su direktno ili indirektno pominjali ubijenog srpskog premijera i njegove zasluge za prijem naše zemlje u SE. "Jedan čovek nedostaje ovde, a to je Zoran Đinđić, koji je mnogo približio Srbiju Evropi", rekao je između ostalog predsednik Komiteta ministara SE Džozef Borg. Dlanove nisu štedeli ni bivši čelnici SE poput Leni Fišer, članova skupštine iz BiH i Slovenije, a celu ceremoniju je pratio i poznati ruski desničar Vladimir Žirinovski.

Posle svečanog prijema u Savet Evrope, Srbija i Crna Gora nekoliko godina će biti pod takozvanim monitoringom. Generalni sekretar SE Valter Švimer rekao je u intervjuu za Večernje novosti da je to uobičajeno za nove zemlje članice. Na pitanje šta taj monitoring podrazumeva, politikilog Zoran Lutovac kaže: "To znači da će Savet Evrope posmatrati ono što se u Srbiji i Crnoj Gori radi, pre svega na polju ljudskih prava i usklađivanja našeg institucionalno pravnog sistema sa evropskim. To znači da ćemo biti na neki način pod prismotrom, ali to ne treba stavljati u negativan kontekst. Mislim da se tu poklapaju interesi države i građana i da tu ne bi trebalo da bude nekih sporova i da postoji jedna vrsta prećutnog konsenzusa kod glavnih političkih aktera da nam je neophodno unapređivanje ljudskih prava i izgradnja vladavine prava i demokratskih institucija. Ja mislim da neko sa strane može samo da pospeši to što je kod nas postojalo, jedna od retkih stvari oko koje je kod nas postojao prećutni konsenzus."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.