SB UN o promenama UNMIK-a

Izvor: B92, 20.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN o promenama UNMIK-a

Njujork, Beograd, Brisel -- U Njujorku je završena sednica Saveta bezbednosti UN o izveštaju generalnog sekretara Ki Mun Bana u kojem se predlaže promena uloge UNMIK-a.

Cilj promene uloge Misije UN-a na Kosovu je da se na terenu ojača operativna uloga Evropske unije, ali pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. EULEKS bi trebalo, po tom predlogu, da preuzme veću odgovornost u sektoru policije, međunarodnog pravosuđa i carine. Srpski zvaničnici još jednom su odbacili predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalnog sekretara UN-a.

Generalni sekrear UN Ki Mun Ban ocenio je, na kraju sednice, da "predloženo rešenje o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu nije idealno, ali da predstavlja rezultat napora da se pronađe kompromis".

"Ovo je paket praktičnih i izvodljivih rešenja, konkretan i održiv odgovor na jednu složenu i tešku situaciju, zasnovan na potrebi da se održi međunarodni mir kao i sigurnost i stabilnost na Kosovu i u regionu, a da se istovremeno odgovorni na promenjene okolnosti na terenu", rekao je Ban u završnom obraćanju pred Savetom bezbednosti.

Zanijer šef misije UNMIK

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban potvrdio je na sednici Saveta bezbednosti UN da će imenovati Lamberta Zanijera za novog šefa misije UNMIK na Kosovu.

"On će pomoći da se ostvari vizija izneta u izveštaju o rekonfiguraciji UNMIK, predvodiće novu fazu dijaloga i biće skrupulozno izbalansiran u pristupu", najavio je Ban.

Na početku današnje sednice predlog je ostalim učesnicima sastanka upravo predstavio generalni sekretar UN-a Ki Mun Ban, koji je Kosovo označio kao jedan od najvećih izazova u njegovoj 40-ogodišnjoj diplomatskoj karijeri.

Ban je objasnio da njegov predlog o rekonfiguraciji UNMIK-a predstavlja način da se očuva kredibilitet Ujedinjenih nacija i kredibilitet svih zemalja članica.

"Posle deklaracije o nezavisnosti Kosova UNMIK je imao velike teškoće, treba sada po tome da preuzmu nove vlasti, sa druge strane srpska zajednica na Kosovu je odbacila ovaj novi Ustav. Sve to je dovelo do značajnih promena u situaciji na Kosovu i moja ocena je da je sve ovo zajedno stvorilo duboku i tešku realnost u kojoj UNMIK ne može više da efektivno , kao i ranije u prošlosti, izvršava svoje zadatke", rekao je Ban.

Međutim, s ocenom generalnog sekretara UN-a da je sada na Kosovu nova realnost nije se složio predsednik Srbije Boris Tadić, koji smatra da je ta nova realnost samo pogoršala situaciju na terenu.

On je u svom govoru u Savetu bezbednosti rekao da Republika Srbija smatra da pravac delovanja koji se predlaže u Izveštaju ne vodi do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i da zbog toga Srbija ne može da prihvati taj Izveštaj.

SB je jedina institucija koja ima ovlašćenje da legitimno menja sastav međunarodnog prisustva na Kosovu, rekao je Tadić.

"U izveštaju se kaže, citiram: Ovaj ustav je tako koncipiran da nastoji da UNMIK-u, kao privremenoj civilnoj upravi oduzme efektivna ovlašćenja. Takvo uzurpiranje mandata UNMIK-a od strane Prištinskih vlasti izaziva zabrinutost", rekao je Tadić.

On dodaje da zabrinjava i činjenica da izveštaj daje utisak prećutnog prihvatanja kršenja Rezolucije 1244.

"Ovo navodi na zaključak da neke uticajne zemlje, zanemarujući međunarodno pravo, pokušavaju da zadovolje interese jedne etničke grupe, i to upravo one koja je kroz pretnju nasiljem tražila ispunjenje svojih maksimalističkim zahteva. To nije prihvatljiv način za rešavanje problema", kazao je Tadić.

Više o stavovima koje je predsednik Tadić izneo nakon sednice SB UN-a, kao i o ocenama drugih zvaničnika Srbije možete čitati u posebnoj vesti.

Osim o uključivanju Evropske Unije na Kosovu, na sednici Saveta bezbednosti bi trebalo da bude imenovan novi šef UNMIK-a, dosadašnji italijanski diplomata Lamberto Zanijer.

Još jedan od zanimljivih detalja je da današnjoj sednici po prvi put ne prisustvuje šef UNMIK-a, ali se zato na njoj pojavio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Sejdiu je izjavio da je Priština "uzela u obzir" odluku generalnog sekretara UN Ki Mun Bana o rekonfiguraciji UNMIK-a.

On je rekao da je Kosovo opredeljeno da bude demokratska država za sve svoje građane. Navodeći da neće biti novih pregovora o Kosovu, Sejdiu je izrazio spremnost Prištine da ima dobre odnose sa Srbijom i svim suverenim državama.

Čurkin: Nema izmene bez potvrde SB

Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vitalij Čurkin izjavio je danas u Savetu bezbednosti da se njegova zemlja protivi bilo kakvom rekonfigurisanju Misije UN na Kosovu, bez odobrenja najvišeg tela svetske organizacije.

Kina primila k znanju

Ambasdor Kine u UN Liu Čenmin je rekao da je Kina primila k znanju da Ban u svom izveštaju kaže da su događaji na Kosovu imali značajan uticaj na funkcionisanje UNMIK-a kao privremene administracije.

"Mi pridajemo veliki značaj rekonfiguraciji UNMIK-a. Mislimo da generalni sekretar UN treba da bude u bliskom kontaktu sa svim stranama kako bi se našlo odgovarajuće rešenje", rekao je Čenmin.

"Na Kosovu se ne sme razmeštati misija Evropske unije bez potvrde od strane Saveta bezbednosti, jer je to protivno Rezoluciji 1244", rekao je Čurkin.

"Svako prebacivanje nadležnosti sa UNMIK-a na misiju EU uz zaobilaženje Saveta bezbednosti je neprihvatljivo", rekao je Čurkin, dodavši da bi svako zaobilaženje Saveta bezbednosti po tom pitanju predstavljalo "gaženje Povelje UN".

Čurkin je dodao da specijalni izaslanik na Kosovu i UNMIK moraju, u skladu sa tim, ispuniti sve svoje obaveze koje proizlaze iz Rezolucije 1244.

Kalilzad: Rezolucija 1244 osnova

Ambasador SAD u UN Zalmaj Kalilzad rekao je na sednici Saveta bezbednosti da je Rezolucija 1244 osnova za UNMIK, ali da može biti i osnova za rekonfiguraciju kako bi se obezbedilo da misija ostane relevantna s obzirom na događaje na terenu.

"Razumem da mogu postojati rezerve prema ovom planu, ali pokazaće se da je to najbolje rešenje", ocenio je Kalilzad, podsećajući da je svojevremeno i ambasdor Kaj Ejde ocenio da uloga UN na Kosovu treba da se smanjuje i da bi novi faktori, kao EU, trebalo da preuzmu ulogu.

Saradnja generalnog sekretara Ki Mun Bana sa EU će omogućiti izgradnju stabilnog društva na Kosovu, ocenio je američki ambasdor.

On je podsetio da je Ban predložio dijaloga sa Beogrdom o institucionalnim pitanjima i to, kako je istakao, treba ohrabriti.

"Nadamo se će vlada u Beogradu ohrabirit multietnicke insitucije na Kosovu. Taj dijalog mora biti transparentan i koordiniran sa glavnim međunarodnim stranama koje obezbeđuju stabilnost i sigurnost na Kosovu", rekao je Kalilzad.

SAD, naveo je on, razumeju brigu predsednika Borisa Tadića za kosovske Srbe i nadaju se da će ih to podstaći na dijalog, a ne na podrivanje rekonfiguracije.

"Koliko shvatam Ban predlaže pojačanu ulogu EU. Voleo bih da je Ban istakao da UN ne može više da ima tako veliku ulogu na Kosovu", rekao je Kalilzad.

Sojers se složio sa rekonfiguracijom

Britanski ambasador u UN Džon Sojers danas se na sednici Saveta bezbednosti složio sa rekonfiguracijom UNMIK-a, ali i naveo da predložena rekonfiguracija ne ide tako daleko koliko je Britanije želele.

Riper: Podrška predlogu

Ambasador Francuske u UN Žan Moris Riper danas je na sednici Saveta bezbednosti izrazio podršku planu generalnog sekretara Ki Mun Banu o rekonfiguraciji UNMIK-a, ocenjujući da će uloga misije EU biti u "punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244".

"Određena operativna prilagođavanja je neophodno učiniti", rekao je francuski ambasador. Riper je rekao da se generalni sekretar UN konsultovao sa svim zainteresovanim stranama i, prema njegovim rečima, pokazao veliku želju za nepristrašnošću.

"Primili smo k znanju nameru generalnog sekretara Ki Mun Bana da rekonfiguriše UNMIK. Mi se slažemo, ali predložena rekonfiguracija ne ide tako daleko koliko smo želeli. Ali, ostanak UNMIK-a na Kosovu je u tom predlogu", rekao je Sojers.

"Rekonfiguracija će omogućiti veću ulogu EU na Kosovu i omogućiti UN da preuzmu dužnosti negde drugde. Važno je da se omogući rasporeduivanje EULEKS-a tokom leta", kazao je britanski ambasador.

On je pohvalio ustav Kosova, postignuća UNMIK-a i "principijelan rad Joahima Rikera", daju podršku budućostni Srbije i Kosova u Evropi.

"Predsednik (Srbije Boris) Tadić je tražio vreme i dijalog kako bi se našlo rešenje. Nažalost, to smo čuli i ranije", rekao je Sojers, optuživši premijera Vojislava Koštunicu da nije sarađivao sa Martijem Ahtisarijem na nalaženju kompromisnog rešenja.

EU pozdravljaju izveštaj Bana

Šefovi država i vlada Evropske unije pozdravili su u nacrtu zaključaka samita u Briselu izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji Unmika i ocenili da on otvara put za razmeštanje misije Euleks.

Oni su, istovremeno, naveli da će EU "pomoći ekonomski i politički razvoj Kosova kroz jasnu evropsku perspektivu, u skladu s evropskom perspektivom regiona".

"EU ostaje usredsređena da odigra vodeću ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na Kosovu preko Euleksa, specijalnog predstavnika EU, te svojim doprinosom Kancelariji civilnog predstavnika", navodi se u tekstu.

Moguć "zamrznuti konflikt"

Spor između Prištine i Beograda mogao bi da preraste u "zamrznuti konflikt" ukoliko se Srbija otuđi od evroatlantskih institucija i postane podložna uticaju Rusije, ocenio je ekspert za NATO i Evropsku uniju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu Džefri Sajmon.

"Buduća bezbednost i stabilnost Balkana u velikoj meri zavise od dugoročnog odnosa između Srbije i Kosova. Pri tom, smatram da je uloga Srbije ključna za stabilnost regiona", rekao je Sajmon za "Glas Amerike".

"EU pozdravlja izveštaj generalnog sekretara UN o Unmiku i njegovoj nameri da izvrši rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. To bi omogućilo razmeštanje misije Euleks širom Kosova i dopustilo pojačanu operativnu ulogu EU u oblasti vladavine prava", zaključili su šefovi država.

"Evropski savet, takođe, pozdravlja obećanje koje su preuzele vlasti na Kosovu o pitanju principa demokratije i jednakosti svih građana, zaštite srpske i drugih manjina, zaštite verskog i kulturnog nasleđa, te međunarodnog prisustva", navodi se u zaključcima.

Šefovi država su, istovremeno, izrazili podršku predstojećoj Donatorskoj konferenciji za Kosovo, predviđenoj za 11. jul, i ohrabrili "bilateralne i multilateralne donatore da pruže pomoć".

"EU podseća na svoju želju da pomogne ekonomski i politički razvoj Kosova kroz jasnu evropsku perspektivu, u skladu s evropskom perspektivom regiona".

Konuzin: Poklapaju se pozicije Srbije i Rusije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin izjavio je da se Rusija protivi dolasku misije Euleks na Kosovo, što predviđa plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

"Srbija ne bira Rusija ili EU"

Konuzin je na skupu u Privrednoj komori Srbije kazao da ga je, kada je došao u Beograd, "žačudilo" to što se predstavlja da saradnja Srbije sa Rusijom škodi saradnji Srbije sa Evropskom unijom.

"U Moskvi se nigde ne govori o tome da se saradnja sa Srbijom razvija na štetu saradnje Srbije sa drugim državama", kazao je Konuzin.

Konuzin je na skupu u Privrednoj komori Srbije rekao da se Rusija ne protivi tome da Evropska unija da određeni doprinos u okviru misije Ujedinjenih nacija, ali da je protiv plana Martija Ahtisarija o misiji Euleks.

"Pozicija Rusije u potpunosti se poklapa sa pozicijom Srbije", rekao je Konuzin upitan o stavu Rusije povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Ambasador je ocenio da misija UN treba da realizuje svoj mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 i da svaka promena "zahteva dalja usaglašavanja".

Ivanko: Odgovornost nekog drugog

Portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko izjavio je da šef te misije nije doneo odluku o produžetku mandata predsednicima opština sa srpskom većinom i da se UNMIK time više neće baviti.

"UNMIK neće donositi odluku o ovim pitanjima. To je odgovornost nekoga drugoga i vi treba sami da pronađete ko će imati tu odgovornost", izjavio je Ivanko za "Zeri".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo opet podelilo SB UN

Izvor: Mondo, 20.Jun.2008

U Njujorku je posle dvočasovne rasprave završena sednica Saveta bezbednosti koji je ostao podeljen oko planova generalnog sekretara UN o rekonfiguraciji Misije UN na Kosovu. Protiv Banovog plana govorili Tadić i Čurkin. Generalnog sekretara podržali ambasadori SAD, Francuske, Britanije.. Koštunica...

Nastavak na Mondo...

EU POZDRAVILA PREDLOG BAN KI MUNA

Izvor: Kurir, 20.Jun.2008

BRISEL, 20. jun 2008. (FoNet) - Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) pozdravili su danas u nacrtu zaključaka samita u Briselu izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji UNMIK i ocenili da on otvara put za razmeštanje misije Euleks. Evropski savet pozdravlja...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Neprihvatljiv Banov izveštaj

Izvor: Mondo, 20.Jun.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da samo ovo telo može da odluči o rekonfiguraciji UNMIK-a i da je za Beograd neprihvatljiv izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o planovima za izmene međunarodnog prisustva na Kosovu.

Nastavak na Mondo...

Ban Ki Mun: Misija UN mora da se prilagodi novoj realnosti

Izvor: Kurir, 20.Jun.2008

NJUJORK, 20. juna 2008. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun obavestio je danas Savet bezbednosti UN da će novi šef UNMIK-a biti Lamberto Zanier (Zannier) i poručio da bi EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu. Na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Samo Savet bezbednosti odlučuje o UNMIK-u

Izvor: TV Avala, 20.Jun.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Njujorku da samo Savet bezbednosti UN može da odluči o rekonfiguraciji UNMIK-a i da je za Beograd neprihvatljiv izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o planovima za izmene međunarodnog prisustva na Kosovu.

Nastavak na TV Avala...

Tadić: Na međunarodnoj sceni potrebna nova strategija i taktika za Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2008

NJUJORK - Bila je to veoma teška sednica Saveta bezbednosti, budući da su njegove članice ovog puta imale drugačije stavove nego pre nekoliko meseci, posle nelegalnog prolašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i naglasioda bi domaću javnost trebalo upoznati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.