Tadić: Na međunarodnoj sceni potrebna nova strategija i taktika za Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Na međunarodnoj sceni potrebna nova strategija i taktika za Kosovo

NJUJORK - Bila je to veoma teška sednica Saveta bezbednosti, budući da su njegove članice ovog puta imale drugačije stavove nego pre nekoliko meseci, posle nelegalnog prolašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i naglasioda bi domaću javnost trebalo upoznati sa pogoršanim okolnostima na međunarodnoj sceni. To znači da će naša borba ubuduće biti kompleksnija, objasnio je Tadić, posle sednice Saveta bezbednosti i precizirao da će, osim jedinstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državne politike o Kosovu, biti potrebne i nova strategija i nova taktika.

Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji sam ocenio neprihvatljivim, podržala je većina članica Saveta bezbednosti, rekao je Tadić i ukazao da je i predlog Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNIMIK takođe dobio značajnu podršku, budući da su protiv njega bili samo Indonezija, Vijetnam, Kina i Rusija.

Moramo da pridobijemo i druge zemlje za našu politiku i nećemo se predati, naglasio je Tadić, koji smatra da je do promene stavova u Savetu bezbednosti došlo zbog toga što se protekom vremena većina zemalja priklanja rešenjima koja ne proizvode tegobe za te zemlje, ali i zbog pritiska kojima ih izlažu najmoćnije države sveta.

Najmoćniji, kada je reč o Kosovu, vode politiku koja je nepovoljna za Srbiju, ukazao je Tadić i najavio da će fokus Beograda u narednim mesecima biti usmeren na Generalnu skupštinu UN, kako bi se sprečilo da većina njenih članica prizna nelegalnu nezavisnost pokrajine.

Napominjući da Srbija neće odustati od politike prema Kosovu, Tadić je zaključio da je, međutim, dobro obavestiti domaću javnost o otežanim okolnostima na međunarodnoj sceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.