SAD odgovorne za situaciju u Avganistanu — MIP Rusije, Irana, Kine, Pakistana

Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2023, 14:18

SAD odgovorne za situaciju u Avganistanu — MIP Rusije, Irana, Kine, Pakistana

 Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju da preuzmu odgovornost za komplikovanu situaciju u Avganistanu, poručili su ministri spoljnih poslova Rusije, Irana, Kine i Pakistana u zajedničkom saopštenju posle neformalnog sastanka u Samarkandu.
„Ministri su napomenuli da SAD i njeni saveznici treba da preuzmu odgovornost za trenutnu tešku situaciju u Avganistanu, odmah ukinu jednostrane sankcije uvedene Avganistanu i vrate stranu [avganistansku] imovinu“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu iransko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak. Rusija, Iran, Kina i Pakistan protivili su se obnavljanju „vojnih baza u Avganistanu i oko njega“ od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, jer takva aktivnost „ne vodi regionalnom miru i stabilnosti“. U proleće 2021. godine, radikalni talibanski pokret pokrenuo je operaciju velikih razmera kako bi na kraju preuzeo kontrolu nad Avganistanom nakon što su SAD objavile svoju odluku da povuku svoju vojsku. Radikali su 15. avgusta ušli u Kabul bez otpora, a 7. septembra objavili sastav svoje privremene vlade, čiji legitimitet do sada nije priznala nijedna država. Ekonomska situacija u Avganistanu ostaje izuzetno teška uglavnom zato što nove avganistanske vlasti imaju pristup samo malom delu državnih rezervi od 9,4 milijarde dolara. Značajan deo njih zamrznule su SAD. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.