Izvor: B92, 10.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija oštro kritikuje Tribunal

Moskva -- Rusija je oštro kritikovala odluku Haškog tribunala da oslobodi odgovornosti Nasera Orića i traži zatvaranje tog suda.

Moksva ocenjuje da je taj sud ponovo pokazao svoju pristrasnost i, u suštini, izvršio političku narudžbinu. "U Moskvi su sa nedoumicom prihvatili nedavnu odluku Haškog tribunala o žalbi glavnog tužioca Serža Bramerca po predmetu bošnjačkog ratnog zločinca Nasera Orića", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dodaje se da je Orić tokom konflikta u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine organizovao ubistva oko 3.000 srpskih civila u okolini Srebrenice.

Ministarstvo je navelo da Tribunal, ne samo da nije pooštrio "bez presedana nisku kaznu", izrečenu u leto 2006. godine, već ga je, naprotiv, u potpunosti opravdao.

"Ta presuda je još jedno svedočanstvo odsustva nepristrasnosti u radu Tribunala, pokazivanje pristrasnog odnosa prema jednim optuženicima i snishodljivosti prema drugim učesnicima konflikta u bivšoj Jugoslaviji, zamene pravosuđa na ispunjavanje političke narudžbine", ocenjuje se u saopštenju.

Rusko ministarstvo smatra da odluka Tribunala samo potvrđuje neophodnost njegovog neodložnog zatvaranja.

"Izaziva nerazumevanje i činjenica da je služba visokog predstavnika, neposredno uključenog u proceš pomirenja oko Srebrenice, ovog puta odćutao. I to, pri tom, što se Orić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već je bio uhapšen i prebačen u Tribunal", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija traži ukidanje Haškog tribunala

Izvor: Mondo, 10.Jul.2008

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da bi aktivnosti Haškog tribunala trebalo što pre ukinuti zbog pristrasnosti ovog suda! Slučajem zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici i okolini Nasera Orića, čiju je presudu Žalbeno veće Tribunala ukinulo iskazan je nedostatak nepristrasnosti,...

Nastavak na Mondo...

Rusko MIP: Neophodno zatvaranje haškog tribunala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2008

MOSKVA - Predstavnik ruskog ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko ocenio je danas da je neophodno zatvaranje Haškog tribunama zbog odluke da oslobodi muslimanskog ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića..."Presuda je još jedno svedočanstvo odsustva nepristrastnosti u radu Tribunala,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija traži ukidanje Haškog tribunala

Izvor: RTV Pink, 10.Jul.2008

Rusija je saopštila da je Tribunal u Hagu pristrasan. . . Rusija je saopštila da je Tribunal u Hagu pristrasan i da bi aktivnosti ovog suda trebalo što pre ukinuti. Stav Rusije podstaknut je ukidanjem presude Tribunala u slučaju Nasera Orića. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.