Razgovori o pragmatičnim pitanjima posle stava MSP

Izvor: S media, 10.Apr.2010, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o pragmatičnim pitanjima posle stava MSP

Vlasti u Beogradu i institucije u Prištini bi, pošto bude saopšteno savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, mogli da počnu dijalog, u pravoj fazi o rešavanju tzv. praktičnih pitanja, prenosi danas prištinski list na albanskom jeziku “Zeri”.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list piše, da bi Priština I Beograd “bili primorani” na dijalog, tokom ove godine, koji bi u drugoj fazi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dotakao osetljivija politička pitanja, ali ne i sam status Kosmeta.

Osnovu za pisanje o mogućem dijalogu, "Zeri" vidi u poslednjim posetama zapadnih diplomata Beogradu i Prištini, koje su doživljene kao priprema terena za pragmatične razgovore.

Prva faza razgovora bi mogla da obuhvati tehnički nivo, pri čemu bi sagovornici tražili dogovor za sporazume o saradnji u oblasti bezbednosti, borbe protiv kriminala i prekograničnog krijumčarenja.

U drugoj faza bi razgovori bili prošireni političkim temama, imajući u idu potrebu za rešavanjem nekoliko postojećih problema koje institucije u Prištini imaju sa srpskom zajednicom, posebno na severu Kosmeta, piše “Zeri”.

Govoreći o potrebi dijaloga Beograda i Prištine, zamenik američkog državnog sekretara Džemjs Stajnberg je tokom posete Kosovu ove nedelje naveo nekoliko pitanja, dodajući da dve strane oko političkog statusa i dalje imaju duboke nesuglasice.

"Ali, imaju i zajedničke interese, kao što je suočavanje sa problemom korupcije, organizovanog kriminala, bezbednosti i carine", izjavio je Stajnberg.

"Zeri" podseća da se vlasti Srbije protive otvaranju dijaloga ukoliko bi iz njegovog sadržaja bile izbačene teme koje se smatraju "osetljivim" i koje tiču statusa njene južne pokrajine.

Za razliku od Beograda, navodi list, u Prištini se slažu o pokretanju dijaloga, ali "samo kao dve države" i da teme budu medjugranična saradnja i svakodnevni život srpske zajednice na Kosmetu.

Razgovori o severnom delu Kosmeta, gde privremene pokrajinske institucije nameravaju da sprovede strategiju radi integracije tamošnjih Srba u sistem koji su projektovale, za Prištinu su neprihvatljivi, "jer se radi o unustrašnjem pitanju Kosova".

Izvori lista ukazuju da Srbija insistira da bude sačekana odluka MSP , verujući da će nakon toga, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozvati Beograd i Prištinu da započnu dijalog bez ograničenja samo na praktična pitanja.

Po saznanjima lista, do zaključivanja procesa pred MSP, može se očekivati još poseta, kako evropskih tako i američkih diplomata Beogradu i Prištini kako bi bile definisane teme o kojima bi se moglo razgovarati.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.