RT: Zelenski pozvao Zapad da „natera Ruse da odu u Rusiju“

Izvor: Vostok.rs, 09.Avg.2022, 15:34

RT: Zelenski pozvao Zapad da „natera Ruse da odu u Rusiju“

Nazvavši sadašnje antiruske sankcije „slabim“, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je za "Vašington post" da Zapad mora da uvede potpuni embargo na sav uvoz energenata iz Rusije i zabranu putovanja svim Rusima na najmanje godinu dana. Zelenski je rekao da su „najvažnije sankcije zatvaranje granica – jer Rusi oduzimaju tuđu zemlju“. Rusi bi trebalo da „žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju“. „Koji god Rus... naterajte ih da odu u Rusiju“, rekao je on, navodi list, tvrdeći da je "kolektivna kazna jedini način". „Tada će razumeti. Oni će reći: `Ovaj rat nema nikakve veze sa nama. Celo stanovništvo ne može da se smatra odgovornim, zar ne?’ Može. Stanovništvo je izabralo ovu vladu i ne bori se sa njom, ne raspravlja se sa njom, ne viče na nju.“ Ukrajinski lider je insistirao da je to "jedini način da se utiče" na ruskog predsednika Vladimira Putina. Govoreći za "Vašington post" on kao da se obratio ruskoj javnosti, i dodao: „Vi govorite celom svetu da se mora živeti po vašim pravilima. Onda idite i živite tamo.” SAD i njihovi saveznici – Kanada, EU, Japan, Južna Koreja i Australija, uvelu su sankcije stotinama ruskih pojedinaca, kompanija i organizacija zbog onoga što nazivaju „invazijom“ na Ukrajinu. Do aprila ove godine, Rusija je postala zemlja sa najviše sankcija na svetu, nadmašivši Iran, Venecuelu, Mjanmar i Kubu zajedno. Američki predsednik Džo Bajden je ustvrdio da će embargo uništiti rusku ekonomiju, da bi kasnije okrivio Putina za američku inflaciju i skok cena gasa. Intervju Zelenskog usledio je kada je Bela kuća objavila da šalje Kijevu još milijardu dolara oružja i vojnih zaliha, zajedno sa 4,5 milijardi dolara u gotovini za podršku ukrajinskoj vladi. On je dodao da će čim Ukrajina dobije "dovoljno snaga i sredstava, deokupirati sve naše teritorije". Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.