RT: Šef izraelske vojske priznao „neuspeh“

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2023, 22:04

RT: Šef izraelske vojske priznao „neuspeh“

Izraelske odbrambene snage nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite zemlju kada je Hamas udario, ali sada namerava da se bori u ratu i uništi terorističku grupu i njeno vođstvo, izjavio je u četvrtak načelnik Generalštaba IOS general Herci Halevi.
„IOS su odgovorne za bezbednost naše nacije i njenih građana, a mi to nismo uspeli da uradimo u subotu ujutru“, izjavio je Halevi na hebrejskom, u svom prvom javnom obraćanju od izbijanja sukoba. „Mi ćemo to ispitati, istražićemo, ali sada je vreme za rat.“ Halevi je Hamas opisao kao „životinje“ i „nemilosrdne teroriste koji su počinili nezamisliva dela“ protiv muškaraca, žena i dece, a njihov napad 7. oktobra ujutro kao „ubilački, brutalan i iznenađujući“. IOS „razumeju veličinu ovog vremena i veličinu misije koja leži na našim plećima“, izjavio je Halevi. „Jahja Sinvar, vladar Pojasa Gaze, odlučio se na ovaj užasan napad, pa su on, i ceo sistem pod njim, mrtvi ljudi“, dodao je izraelski general, obećavajući da će „napasti njih i razbiti njih i njihovu organizaciju“ i da „Gaza više neće izgledati isto“ posle. Izrael će „učiniti sve“ da spase taoce koje su zarobili militanti Hamasa i Islamskog džihada, izjavio je Halevi. U izraelskim selima i gradovima u blizini Gaze u koje su palestinski borci upali tokom vikenda možda je nestalo do 200 ljudi. Od subote je oko 1.200 ljudi ubijeno u Izraelu i najmanje 1.100 u Gazi, prema lokalnim zvaničnicima. Halevi je u januaru postao načelnik štaba IOS. Prethodno je nadgledao Južnu komandu IOS, uključujući operaciju protiv Islamskog džihada u Gazi u novembru 2019. Pre toga je rukovodio vojno-obaveštajnom upravom (2014-2018). Napad Hamasa dogodio se na godišnjicu rata 1973. godine, koji je takođe iznenadio Izrael. Iako je na kraju pobedio, Halevijev prethodnik David Elazar je na kraju okrivljen za vojni neuspeh. Granicu sa Gazom dugom 51 kilometar inače patroliraju najmanje tri bataljona IOS, ali dva od njih su prebačena na Zapadnu obalu da obezbede jevrejski festival Sukot, izvestio je u četvrtak američki istraživački novinar Simor Herš. Njegov izraelski izvor je za odluku okrivio premijera Benjamina Netanjahua.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.