RT: Predstavnički dom SAD odbacio samostalni zakon o pomoći Izraelu

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2024, 15:10

RT: Predstavnički dom SAD odbacio samostalni zakon o pomoći Izraelu

 
Predstavnički dom američkog Kongresa odbio je nacrt zakona koji ima za cilj da pruži 17,6 milijardi dolara američke pomoći Izraelu usred njegove krizne vojne operacije u Gazi.
Neuspeli zakon bio je pokušaj republikanskog predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da isključi finansiranje Izraela iz paketa nacionalne bezbednosti, oko kojeg se administracija predsednika Džoa Bajdena i poslanici nalaze u ćorsokaku od oktobra. Strane nisu uspele da nađu zajednički jezik jer republikanci insistiraju da bi dalja pomoć izraelskoj i ukrajinskoj vladi trebalo da bude uslovljena povećanom domaćom potrošnjom na zaštitu granice između SAD i Meksika. Tokom glasanja u utorak, zakon nije mogao da privuče potrebnu dvotrećinsku većinu za usvajanje, pri čemu je 250 poslanika podržalo zakon i 180 protiv. Samostalni paket pomoći za Izrael odbacila je većina demokrata, kojima se pridružilo i 14 republikanaca. Ranije ove nedelje, Bela kuća je izdala saopštenje u kojem upozorava da će predsednik Bajden staviti veto na zakon ako stigne do njegovog stola. U saopštenju je predlog predsednika Predstavničkog doma Džonsona opisan kao „još jedan cinični politički manevar“ i napomenuto je da je administracija „mesecima radila sa dvopartijskom grupom senatora na postizanju sporazuma o nacionalnoj bezbednosti koji obezbeđuje granicu i pruža podršku narodu Ukrajine i Izraela”. Bela kuća je istakla da „bezbednost Izraela treba da bude svetinja, a ne politička igra“. Kritičari zakona unutar Republikanske partije rekli su da su zabrinuti zbog nedostatka smanjenja potrošnje na drugim mestima u budžetu kako bi se nadoknadila cena od 17,6 milijardi dolara. Za Džonsona je to bio drugi poraz dana jer je ranije u utorak Predstavnički dom SAD glasao protiv opoziva sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, za šta su se zalagali republikanci. U nedelju je američki Senat najavio novi paket nacionalne bezbednosti od 118 milijardi dolara, o kome će senatori glasati ove nedelje. Uključuje 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, 14 milijardi dolara Izraelu i otprilike 20 milijardi dolara za finansiranje promena američke granične politike.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.