RT: Ovlašćenja Katalonske administracije biće preneta na centralnu vladu - Rahoj

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ovlašćenja Katalonske administracije biće preneta na centralnu vladu - Rahoj


Izvor:
Vostok / RT

Španska vlada će Katalonijom upravljati direktno iz Madrida u sakladu sa odobrenjem Senata, rekao je premijer Marijano Rahoj na konferenciji za novinare. Dodao je da Madrid želi da ograniči nadležnosti katalonskog parlamenta.

Rahoj je danas takođe saopštio da Vlada želi da raspusti katalonski parlament, te da planira da raspiše vanredne izbore za ponovno uspostavljanje reda u regionu.

Rekao je da Madrid ne ukida autonomiju Katalonije, već samo da uklanja lokalne lidere čije su akcije bile protivzakonite. Rahoj je takođe naglasio da je Vlada tražila način u skladu sa ustavnim ovlašćenjima da "obnovi red" u Kataloniji.



"Nema zemlje na svetu spremne da dopusti ovakvu situaciju unutar svojih granica", rekao je Rahoj.

"Želim da se održe izbori čim se stvore uslovi, odnosno, nastupi normalizacija situacije."

Popularna partija koju vodi premijer kontroliše većinu Senata, a sam Rahoj ima podršku glavnih opozicionih partija.

Vlada u početku nije htela ili nameravala da direktno upravlja Katalonijom, kaže Rahoj, ali je napravila ovaj korak bez presedana kako bi se osiguralo da javne službe i ekonomija ostanu funkcionalni.

Rahoj je takođe zatražio od Senata da ga ovlasti da raspusti katalonsku vladu. Ministri centralne vlade preuzeće nadležnosti zvaničnika Katalonije, rekao je Rahoj.

Vanredni izbori će se održati za šest meseci, rekao je premijer. Očekuje se da će mere koje preduzima Madrid sada odobriti Gornji dom Španije 27. oktobra.

Njegov kabinet se pozvao na član 155. španskog ustava koji dozvoljava Madridu da interveniše i nametne direktno upravljanje kada se jedna od sedamnaest autonomija Španije ne pridržava zakona i Ustava.

Lider Katalonije Karlos Puddžemont će se kasnije tokom dana obrati povodom odluke španske vlade. Ranije je Puddžemont zapretio da će u regionalnom parlamentu proglasiti deklaraciju o nezavisnosti.

Pablo Ečenikue, iz krajnje leve opozicione stranke PODEMOS, pozvao je na rušenje Rahoja i njegove konzervativne vlade.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.